Koronapárty s pápežom

Epidemická situácia sa v posledných dňoch výrazne zhoršila. Prudký nárast nakazených nabáda na opatrnosť. Uvoľňovať pravidlá pre účasť na stretnutiach s pápežom je preto veľmi nezodpovedné.

05.09.2021 20:00
debata (20)

Keď minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský koncom júla oznámil, že na podujatiach počas návštevy pápeža sa budú môcť zúčastniť iba zaočkovaní, jeho rozhodnutie bolo vnímané ako veľmi zodpovedný krok. No už vtedy od predstaviteľov cirkvi a kresťanských politikov zaznievali hlasy, že by ho bolo treba zmäkčiť.

Ešte pred pár dňami, keď František Mikloško povedal, že biskupská konferencia by mala zatlačiť na vládu k úprave pravidiel účasti na omšiach s pápežom, minister Lengvarský reagoval jednoznačne – o ničom takom sa neuvažuje. A zrazu je všetko inak – do Prešova, Košíc i Šaštína budú môcť ísť aj nezaočkovaní, v režime OTP. Akoby pandémia na Slovensku ani neexistovala!

Takáto účelová zmena ukazuje, že keď nejaká organizácia so značným vplyvom – ako napr. KBS – vyvinie dostatočný tlak, tak na Slovensku dosiahne svoje. A tí ostatní si môžu pískať…

Pritom legitímna je úplne opačná otázka: či by za daných okolností nebolo vhodné prehodnotiť samotnú návštevu Svätého Otca. Tým, čo neustále bojujú za životy nenarodených, by nemali byť ľahostajné ani životy tých, ktorí sa na týchto hromadných podujatiach nakazia. Keďže delta variant môžu prenášať aj zaočkovaní, práve nezaočkovaní (hoci s negatívnym testom), budú najviac ohrození. No a vzhľadom na flexibilitu pri uplatňovaní pravidiel na Slovensku sa dá predpokladať, že sa tam dostanú „po známosti“ aj takí, ktorí môžu byť pozitívni.

Summa summarum: kvôli hroziacej nízkej účasti ideme uvoľniť pravidlá pre koronapárty s pápežom, len aby sme sa pred svetom ukázali, aký sme bohabojný národ. Čo bude na konci septembra, zjavne nikoho netrápi…

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Vladimír Lengvarský #návšteva pápeža Františka na Slovensku