Dôchodky, časť tretia

A je to vonku. Ďalší dielik z veľkej dôchodkovej reformy ministra práce Milana Krajniaka uzrel svetlo sveta. Zmeny v prvom pilieri už predstavil, do konca roka sa dozvieme, ako bude vyzerať druhý, a tretí sa dostal na pretras teraz. Novinkami chce dosiahnuť, aby si viac ľudí začalo šetriť dobrovoľne a nečakalo na štát.

06.09.2021 20:00
debata (8)

Najprv v skratke, čo navrhuje šéf rezortu práce. Prvou novinkou by mala byť väčšia podpora štátu pre tých zamestnancov, ktorí si odvádzajú príspevky do tretieho piliera – a to vďaka „dôchodkovej prémii“. Druhou zmenou je, že zamestnávateľ prispievajúci zamestnancom z neho nebude musieť platiť zdravotné odvody. Treťou je umožnenie ponúkať toto doplnkové sporenie aj ďalším hráčom na trhu. Doteraz to robili iba doplnkové dôchodkové spoločnosti. Po novom by to mohli robiť už aj banky, poisťovne či finanční sprostredkovatelia.

A práve pri tomto poslednom bode sa už ozvala asociácia dôchodkových spoločností združujúca súčasných poskytovateľov. Zrejme sa cítia ohrozené tým, že Krajniak do ich rybníka vpúšťa nové šťuky. Na druhej strane sú ekonomickí odborníci mierne optimistickí. Vravia, že štát má motivovať ľudí, aby si odkladali a investovali.

Čo si teda o Krajniakových novinkách myslieť? Je otázne, či tieto zmeny pomôžu ľuďom. O nich a o výšku ich dôchodku tu totiž ide. Pomôže im to? To je otázka. Na jednej strane väčší výber môže byť prínosom. No vzhľadom na nízku finančnú gramotnosť Slovákov to môže pôsobiť kontraproduktívne – ľudia tomu nebudú rozumieť, a preto sa na to ani nedajú.

Komentátori by sa síce mali vyhýbať otrepaným frázam a klišé, jedno nám tu však náramne pasuje – diabol je ukrytý v detailoch. Práve na nich nesmierne záleží, či dobrovoľné sporenie a investovanie prinesie niekomu na starobu peniažky navyše.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #DSS #dôchodky #penzijná reforma #Milan Krajniak