Gorila v hmle

Na Okresnom súde Bratislava I sa začal súdny proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom. Je obžalovaný zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súvislosti s utajovaním nahrávky Gorila, ku ktorej mal mať prístup v rokoch 2007 až 2014. Trnka vyhlasuje, že je nevinný.

06.09.2021 19:00
debata (46)

Pritom jeden z hlavných aktérov tejto kauzy Jaroslav Haščák bol minulý týždeň zbavený obvinenia za kupčenie s Gorilou. Urobil tak generálny prokurátor Maroš Žilinka. Dôvodom bol nedostatok dôkazov, všetko bolo v rovine nepodložených tvrdení a obvinenie bolo vznesené nezákonne. Ako sa má občan v tom vyznať? Koľko nahrávok Gorily vlastne existuje? A prečo sa v tom už neurobilo jasno?

A do toho na pojednávaní množstvo výpovedí svedkov, veľakrát verejnosti neznámych. V ich spleti sa vyzná už len málokto. Vypočutí boli aj expremiér Robert Fico a Haščák. Ten, samozrejme, poprel akékoľvek obchodovanie, ponuku údajne pravej nahrávky či jej prehrávanie a vydieranie.

Prečo sa na Slovensku vyšetruje obchodovanie s nahrávkou Gorila, a nie samotný korupčný mechanizmus z druhej Dzurindovej vlády v rokoch 2002 až 2006? Je už všetko premlčané alebo stále nie je záujem?

Prečo sa na Slovensku vyšetruje obchodovanie s nahrávkou Gorila, a nie samotný korupčný mechanizmus z druhej Dzurindovej vlády v rokoch 2002 až 2006? Je už všetko premlčané alebo stále nie je záujem? Korupcia sa mala diať pri privatizácii štátneho majetku spravovaného Fondom národného majetku. Na jeho čele vtedy pôsobil za KDH Milan Krajniak, dnes minister práce za Sme rodina. Ministrom spravodlivosti vtedy nebol nikto iný ako Daniel Lipšic, dnes špeciálny prokurátor. Minister vnútra za KDH Vladimír Palko bol donedávna poradca ministra práce. To skutočne nikto z nich nič netušil o pochybnej privatizácii?

Žilinku za generálneho prokurátora presadila Sme rodina. Spolu s Lipšicom, Krajniakom a V. Pčolinským pôsobil za Radičovej vlády na čele ministerstva vnútra. Už vtedy Gorila bola verejným tajomstvom, prepis nahrávky koloval. Skutočne ani vtedy nič netušili? Majú všetci čisté svedomie? Ak nie,ako je možné, že niektorí z nich sú stále vo vrcholových verejných funkciách?

Dlho sa diskutovalo, či spis Gorila je skutočný, alebo legálna nahrávka. Pritom už v študentskej sérii o expremiéroch Mikuláš Dzurinda, ktorý dostával pravidelné správy zo Slovenskej informačnej služby (SIS), režisérke Lene Kušnierikovej nepriamo priznal existenciu spisu. Povedal, že to bol jeho úspech, pretože štátne orgány konali. A vinný je Fico, lebo jeho vláda následne korupciu neprešetrila. Na otázku režisérky, prečo sa všetko nestoplo, povedal, že to bolo iba v zárodku a SIS chcela získať čo najviac informácií a nejsť s bubnom na zajace. Niečo tu nesedí.

Štátne orgány už dávno mohli začať vyšetrovať túto kauzu, preveriť, či skutočne dochádzalo ku korupcii pri predávaní štátneho majetku, alebo k dojednávaniu o jeho predaji predurčenému záujemcovi. Súdy by mohli potom konečne rozhodnúť, čo je a čo nie je pravda, kto je vinný a kto nie. Inak bude táto trauma spoločnosť stále trápiť.

Naše štátne orgány však vyšetrujú obchodovanie s nahrávkou, Trnku, ktorý nebol vôbec jej aktérom. Riešia sa podružné veci, zahmlieva sa, len aby sa neriešila podstata a na povrch nevyšla skutočná pravda o korupčných mechanizmoch v spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Mikuláš Dzurinda #kauza Gorila #Dobroslav Trnka #Jaroslav Haščák #Maroš Žilinka #Milan Krajniak