Bašternákovo nečakané priznanie?

Ladislav Bašternák sa priznal, že je vinný. Čakal to málokto. Okresný súd Bratislava V ho tak uznal vinným zo zločinu skrátenia dane.

07.09.2021 20:00
debata (19)

Bašternák sa preslávil nielen luxusným autom parkujúcim na mieste pre invalidov, obchodmi s bývalým ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, ale najmä prenajímaním bytu v komplexe Bonaparte pri Bratislavskom hrade bývalému premiérovi Robertovi Ficovi.

Pritom už v roku 2019 bol za neodvedenie dane a poistného odsúdený Krajským súdom v Bratislave na päť rokov nepodmienečne. Prepadla mu aj časť majetku, aj byty v komplexe Bonaparte. Nadmerný byt (377 štvorcových metrov) s jedinečným výhľadom na hlavné mesto, v ktorom býval Fico, prepadol štátu. V minulosti sa dražil, ale nepredal sa. Byt bol luxusne vybavený – mramorová podlaha, stropné osvetlenie, zlaté tapety.

Ako si mohol Fico dovoliť bývať v takom drahom byte, kde trhové nájomné malo predstavovať okolo 5-tisíc eur, čo bol zhruba premiérsky plat, nevedno. Expremiérovmu vysvetleniu, že to platí manželka, ktorá má nadštandardné príjmy, veril málokto. Ak mal zľavu, tak prečo? Fico údajne do vybavenia bytu tiež nemálo investoval. Nechcel v ňom zostať dlhšie a neplánoval byt časom odkúpiť za výhodnú cenu?

Ficovi táto kauza značne ublížila. Najprv sľúbil, že sa odsťahuje, ak sa Bašternákova vina preukáže. Nestalo sa. Kauza poškodila aj Smeru. Mnohí straníci aj sympatizanti s jeho postupom nesúhlasili. Prečo inak veľmi pragmatický Fico konal evidentne proti sebe a proti Smeru?

Bašternákov advokát hovorí, že klient sa zmenil – je pokorný, vo väzení vzorom, pracuje v sklade. Vstúpil si do svedomia? A prizná sa aj k niečomu inému? Má sa niekto niečoho obávať? Či ide iba o taktiku, aby mohol byť po uplynutí dvoch tretín trestu prepustený?

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Ladislav Bašternák #Five Star Residence #komplex Bonaparte #vratky DPH