Koaličné zemetrasenie?

O prestupe Kolíkovej frakcie k SaS si už pomaly štebocú vrabce na stromoch. V strane Za ľudí sa tak schyľuje k záverečnej bitke. Teraz pôjde o to, ktorej političke sa podarí presvedčiť koaličných partnerov, že má pre nich väčší úžitok.

07.09.2021 19:00
debata (38)

Ako sme už na tomto mieste písali minulý týždeň – na prvý pohľad je všetko jasné: viac tromfov má v ruke Kolíková. Prestupom k sulíkovcom prinesie päť, možno šesť, či dokonca sedem hlasov, čím by sa liberáli stali razom druhým najsilnejším subjektom v koalícii. Kolíková by si udržala ministerský post a koalícia by mohla pokračovať ďalej.

Takýto scenár, samozrejme, vyhovuje Sulíkovi aj Kolíkovej, no už menej ostatným. Z takéhoto preskupovania síl by vyšli oslabení kollárovci, ktorí majú 17 poslancov. Posilnená SaS by ich mala 18, 19 či možno 20, čím by ich preskočila.

Vzhľadom na spoločnú politickú minulosť, ako aj skutočnosť, že Remišová už dlhšiu dobu pôsobila ako Matovičov emisár v strane Za ľudí, je možný návrat vicepremiérky do lona rodného hnutia. OĽaNO by tak získalo ďalšie dôležité ministerstvo a Remišová by si zachránila krk.

Preto všetkých nepochybne prekvapil predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý v nedeľnej relácii Na telo naznačil, že v prípade preskupovania síl by koalícia mala prehodnotiť, či pokračovať v spolupráci s oslabenou stranou Za ľudí s niekoľkými poslancami. Za jeho vyjadrením možno hľadať snahu získať prípadne Remišovej post ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Najdôležitejšie však bude, ako sa k tomu všetkému postaví najsilnejší koaličný partner – OĽaNO. Minister obrany Jaroslav Naď v rozhovore pre Denník N naznačil, že by sa mohlo stať to, „že by Mária Kolíková už nebola ministerkou a ministerstvo spravodlivosti by matematicky mohlo pripadnúť OĽaNO“. Naď ďalej pripomína, že SaS dostalo po voľbách tretí ministerský post na úkor OĽaNO. Obyčajní ľudia tak majú osem členov vlády vrátane premiéra, Sme rodina a SaS po troch, Za ľudí dvoch.

O tom, či by sa rovnako veľkoryso zachovali k liberálom aj teraz, keď vzťahy medzi Sulíkom a Matovičom výrazne ochladli, a najmä po tom, ako šéf OĽaNO prišiel o funkciu premiéra (k čomu výrazne prispel Sulík), možno pochybovať.

Vzhľadom na spoločnú politickú minulosť, ako aj skutočnosť, že Remišová už dlhšiu dobu pôsobila ako Matovičov emisár v strane Za ľudí, je možný návrat vicepremiérky do lona rodného hnutia. OĽaNO by tak získalo ďalšie dôležité ministerstvo a Remišová by si zachránila krk.

V princípe sa oba scenáre navzájom nevylučujú – Remišová ako ministerka informatizácie v drese OĽaNO a Kolíková ako ministerka spravodlivosti v drese SaS. Pôjde však o to, či koaliční partneri dokážu racionálne kooperovať, alebo prevládne urazenecký pocit a snaha o odplatu.

V takom prípade sa môže stať, že „Kolíkovej skupinku“ naozaj hodia cez palubu, pretože koalícia sa bez zopár hlasov zaobíde. V konečnom dôsledku jej však tieto hlasy môžu chýbať neskôr, pretože toto rozhodne nie je posledné koaličné zemetrasenie, ktoré túto vládu čaká. S pribúdajúcim časom sa dá očakávať, že pnutie v jednotlivých stranách i medzi partnermi bude narastať.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Sme rodina #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Za ľudí #SASKA