Zaručený recept na úspech

Svet patrí vytrvalcom. Robert Fico o tom vie svoje. Po voľbách bol na kolenách. A keď od neho odišiel Pellegrini, zdalo sa byť všetko nadobro stratené. Fico sa však nevzdal a podľa aktuálneho prieskumu Median SK je dnes Smer druhou najsilnejšou stranou.

08.09.2021 20:00
debata (50)

Hodnú chvíľu to vyzeralo tak, že na Slovensku prestávajú platiť základné pravidlá politiky – strane Hlas rástli preferencie bez toho, aby jej lídri vyvíjali nejakú výraznejšiu aktivitu. Nik netušil, v čom sa vlastne Hlas líši od Smeru, celá partaj sa zviezla na vlne expremiérovej popularity. Začiatkom roka sa preferencie pellegriniovcov vyšplhali takmer na 25 % a vyzeralo to tak, že „bude vymaľované“. Lenže odvtedy im kontinuálne klesajú a, naopak, Smer rastie.

Dôvod je prostý. Fico na rozdiel od Pellegriniho chápe, že publikum treba udržiavať neustále vo vare. A v situácii, keď sa rozčarovanie z novej vlády dostavilo nečakane rýchlo, to platí dvojnásobne. Sťaby pokropený živou vodou začal bývalý trojnásobný premiér útočiť a rozdávať jednu ranu za druhou.

Prácu mu do značnej miery uľahčil samotný Matovič, ktorý sa ukázal ako neskutočný majster chaosu. Zároveň mu do karát zahralo aj to, že kotlebovci, ktorí mohli z danej situácie vyťažiť azda najviac, sa rozhádali a Fico sa tak pustil plieniť aj ich revír. O tom, že úspešne, svedčí aj to, že ĽS NS aj Republika sa stále pohybujú pod hranicou zvoliteľnosti.

Vďaka pandémii získal Fico ešte ďalšiu skupinu voličov – antivaxerov. Stačilo mu len jemne zabrnkať na ich nôtu a tí, ktorí považujú očkovanie za sprisahanie farmafiriem, mu doslova zobú z ruky.

Ficov zaručený recept na úspech obsahuje teda štyri základné ingrediencie: rozhádzanú koalíciu, neschopný zvyšok opozície, antivaxerov a šéfa strany, ktorý sa s buldodžou vytrvalosťou púšťa do boja.

Zradikalizovaný Smer, ktorý sa zafarbuje čoraz viac do hneda, však nie je najšťastnejšou alternatívou voči týmto nešťastníkom, ktorí momentálne držia kormidlo na lodi bláznov.

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Hlas #Peter Pellegrini