Koalícia v šachu

To, o čom sa posledné týždne šepkalo, sa stalo konečne skutočnosťou. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a väčšina poslaneckého klubu odchádza zo strany Za ľudí a zakotví u Richarda Sulíka v SaS.

08.09.2021 19:00
debata (16)

Dlho sa špekulovalo, či nepôjde do inej strany, napríklad Spolu alebo Progresívneho Slovenska, či nezaloží vlastnú. Už začiatkom roka sme v Pravde písali, že najreálnejšou alternatívou je SaS.

Radikálne sa tým menia koaličné pomery. Strana Za ľudí má štyroch poslancov a mal by jej zaniknúť poslanecký klub (potrebuje ich osem). Hoci predseda parlamentu Boris Kollár povedal, že dovolí, aby si mohli ponechať klub, ich reálna politická sila sa blíži k nule. SaS, naopak, sa posilnila na 18 poslancov a stala sa druhou najsilnejšou koaličnou stranou. Či to zatrasie koalíciou, zatiaľ nie je jasné. Niektorí aktéri by aj chceli, ale navzájom sa držia v šachu.

Predseda Sme rodina Boris Kollár najprv avizoval, že by Kolíková mala odísť z ministerského postu, ale Richard Sulík ho hneď zrána schladil: SaS ako druhá najväčšia koaličná strana si má právo post predsedu parlamentu, ale nebude si ho nárokovať. Ale keby niečo… Sulík zároveň podporil predsedníčku Za ľudí Veroniku Remišovú na ministerskom poste, čím predoslal, že status quo je najlepšou alternatívou.

Či to zatrasie koalíciou, zatiaľ nie je jasné. Niektorí aktéri by aj chceli, ale navzájom sa držia v šachu.

Predseda OĽaNO Igor Matovič by rád zabil dve muchy jednou ranou: pomstil sa Kolíkovej aj Sulíkovi. Dobre však vie, že bez nich koalícia končí. Zároveň by Matovič rád privítal Remišovú späť v OĽaNO. To tak ľahko nepôjde, musela by opustiť predsednícky post Za ľudí. Útek od elementárnej zodpovednosti by jej iba uškodil. Zánik strany by bola hlúposť, strana čerpá peniaze za voľby. Odchod do poslaneckého klubu OĽaNO by zase mohol znamenať odchod Remišovej z koaličnej rady. Je tiež možné, že opäť ponúkne predsednícky post bývalému lídrovi protestov Za slušné Slovensko Jurajovi Šeligovi a ten sa pokúsi o reštart Za ľudí. Remišová sa potom v tichosti vráti k Matovičovi.

Remišová, Šeliga a spol. už teraz môžu bojovať iba o zachovanie si akej-takej tváre na verejnosti a nádeje na politickú budúcnosť. Politický projekt Za ľudí založený bez akejkoľvek spoločenskej objednávky, iba ako fanklub rôznorodých osobností Andreja Kisku, skončil blamážou. Chceli meniť Slovensko, vykľuli sa z nich politickí babráci, bývalého prezidenta Kisku nevynímajúc.

Dokedy vydrží koalícia pokope, visí vo vzduchu, pretože vnútorné koaličné rozpory stále gradujú. Nemá žiadne ciele, jej plány zlyhávajú. Daňovo-odvodová reforma z dielne ministra financií Matoviča má čoraz viac odporcov (aj z radov expertov), pričom jej kontúry ešte nie sú jasné. O Kolíkovej súdnej reforme sa už ani nehovorí. A boj proti korupcii sa skončil rozvratom bezpečnostných zložiek štátu. Nemáme policajného prezidenta, policajti sú rozdelení prinajmenšom na dva-tri či dokonca štyri tábory a generálny a špeciálny prokurátor si skáču verejne do vlasov.

Je tu však plán obnovy a takmer šesť miliárd z EÚ na rozdeľovanie. To je pre každého veľké lákadlo a môže stmeľovať rozhádanú koalíciu až do konca volebného obdobia.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #Igor Matovič #Boris Kollár #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Za ľudí #SASKA