Kto rozvrátil štátnu kasu?

Štátni úradníci nastavili politikom zrkadlo. Do parlamentu prišli so správou, ktorá ukazuje nelichotivý stav našich verejných financií. Nielen, že sme sa dostali do nebezpečného červeného pásma, ale prepadli sme sa v udržateľnosti verejných financií až na chvost v celej EÚ.

09.09.2021 19:00
debata (85)

Predseda Smeru Robert Fico, ktorý 12 rokov viedol túto krajinu, viní za stav verejných financií súčasnú vládu. Je to naozaj tak? Určite nie je. Okrem toho, že bývalému premiérovi chýba sebareflexia, tak by to bola len polovica celej pravdy. Ak by si pán expremiér prečítal správu rozpočtovej rady poriadne, tak by vedel, že dlhodobá udržateľnosť sa zhoršuje už piaty rok po sebe. Okrem toho sa do červeného pásma krajina dostala už pred pandémiou a koronakríza tento stav ešte zhoršila.

Zabudol Fico na to, že jeho vláda nevyužila ekonomický rast na výraznejšie znižovanie verejného dlhu? Okrem toho to bola práve strana Smer, ktorá nám tu koncom roka nechala nášľapnú mínu v podobe dôchodkového stropu spolu so štedrým 13. a minimálnym dôchodkom. Toto nie je zbrojenie proti peniazom pre dôchodcov, ale proti bezbrehému míňaniu a populistickým návrhom, ktoré neberú ohľad na budúce generácie a stav verejných financií.

Ponaučenie je, že v dobrých časoch treba šetriť a v tých zlých míňať. Mantra, ktorú opakujú ekonomickí odborníci už od nepamäti. Kedy si ju prijmú za svoju aj politici?

Ak chceme byť spravodliví, za súčasný zlý stav môže tak minulá, ako aj súčasná vláda. Pripomeňme, že súčasný kabinet tiež ponechal 13. dôchodky. Len v nižšej sume a teraz navrhuje takzvaný rodičovský bonus z dielne ministra práce Krajniaka s cenovou visačkou pol miliardy eur ročne. To deficit znova prehĺbi. Do toho sa pripojil minister obrany Jaroslav Naď, ktorý chystá najväčší nákup armádnej techniky v histórii. Cena? Obrnené vozidlá nás budú stáť vyše dvoch miliárd eur. Okrem toho nezanedbateľnú rolu tu určite zohráva aj pandémia.

Lenže súčasná vláda nezvládla manažment pomoci, ktorá zostala takpovediac na polceste. Ekonóm Martin Hudcovský trefne pripomína, že na jednej strane pomoc nebola dostatočná, aby predchádzala silným ekonomickým prepadom, ale zároveň bola dostatočne veľká na to, aby spôsobila badateľné zhoršenie verejných financií a rast dlhu.

Aby toho nebolo málo, tak roztržky v koalícii zrejme zabránia schváleniu novely ústavného zákona rozpočtovej zodpovednosti, ktorá je už dlhšie v parlamente. Je to práve rozpočtová rada, ktorá rázne volá po jej prijatí. Problém je v tom, že schválenie zákona brzdí podľa ministra financií Igora Matoviča požiadavka strany SaS. Tá chce k dlhovej brzde pridať aj brzdu daňovú a považuje to za kľúčovú vec, za ktorou si tvrdohlavo stojí. Proti takémuto spájaniu je Matovičov rezort a tak sa zdá, že dohoda v koalícii sa bude hľadať len ťažko. Minister financií pritom hrozí škrtmi vo výdavkoch ministerstvách v prípade, ak nedôjde k dohode pri rozpočtovej zodpovednosti.

Ponaučenie je, že v dobrých časoch treba šetriť a v tých zlých míňať. Mantra, ktorú opakujú ekonomickí odborníci už od nepamäti. Kedy si ju prijmú za svoju aj politici?

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #verejné financie #dôchodkový strop #dlh verejných financií