Nastane pokoj a zmier!

Richard Sulík s Máriou Kolíkovou si to predstavovali veľmi jednoducho. Postavili zvyšok koalície pred hotovú vec, s tým, že chcú „len“ ministerstvo spravodlivosti a nič viac. SaS si dokonca nebude nárokovať ani post predsedu parlamentu, ktorý po voľbách pripadol Sme rodina, a teraz by podľa počtu mandátov mal vraj prislúchať liberálom.

09.09.2021 20:00
debata (6)

Nielen Borisa Kollára táto Sulíkova poznámka dobre pobavila… Tu však žarty končia a na scénu prichádza Igor Matovič – pomstiteľ.

Ten nezabúda. A vie kto ho „podrazil“ na jar. Šéf OĽaNO nevyberavo zaútočil na Kolíkovú už v júni, keď sa pretriasala jej údajná korupčná kauza. A teraz to len zopakoval: „Nie je verejným tajomstvom, že ja ministerke Kolíkovej nedôverujem a myslím si, že spáchala podvod pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti.“

Predstava, že prechodom Kolíkovej frakcie k liberálom sa len trochu „pohnú krabice“ a všetko zostane po starom, tak dostala vážny úder.

Ak by sme sa na vec pozerali čisto z hľadiska koaličnej matematiky, tak Sulík má výraznú prevahu – SaS si príchodom 6 odpadlíkov posilnila svoje postavenie v rámci koalície, a bez nej by zvyšný trojlístok nedisponoval nadpolovičnou väčšinou v parlamente, pretože OĽaNO (53 mandátov), Sme rodina (17) a Za ľudí (4) majú spolu len 74 poslancov.

Ak by bolo Slovensko nejakou „nudnou“ západnou krajinou, pravdepodobne by sa odchod Márie Kolíkovej obišiel bez dramatických zápletiek. Lenže my žijeme na Slovensku, kde najsilnejšiu stranu vedie nevypočítateľný Igor Matovič, a tak môžeme čakať, že to všetkým patrične osladí.

Pokoj a zmier, ako to predpokladá Kollár, sa tak odkladajú na neurčito. Skôr nás čakajú týždne zákopových vojen, na konci ktorých bude koalícia ešte oslabenejšia. Však v marci si to už natrénovali. Druhé kolo sa práve začína.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #Mária Kolíková #SASKA