Od Orbána k „ťažkému hriechu"

Úroveň medzištátnych vzťahov výrazne závisí od podoby medziľudských vzťahov medzi lídrami. V prípade Vatikánu je Slovensko na tom veľmi dobre.

12.09.2021 19:00
debata (94)

Videoposolstvo pápeža Františka v júni tohto roku na konferencii GLOBSEC v Bratislave zaznelo vďaka úsiliu šéfa diplomacie Ivana Korčoka. Výborne totiž vychádza so štátnym sekretárom Pietrom Parolinom, ktorý je druhým najvyššie postaveným predstaviteľom Vatikánu.

Keď v decembri 2019 vtedajší premiér Peter Pellegrini bol u Františka, stretnutie dopadlo skvele. Pápeža zaujal, o čom svedčí fakt, že audiencia trvala netradične dlho – až 40 minút. S tým, že František sa začal zaoberať myšlienkou prísť na Slovensko, kam ho pozval Pellegrini.

Takmer presne o rok priniesla ešte lepší výsledok audiencia prezidentky Zuzany Čaputovej. Pápež prijal jej pozvanie na Slovensko, pričom sa tiež spolu rozprávali dlhšie, ako býva v Apoštolskom paláci zvykom.

V tejto súvislosti treba poukázať na to, že špičky Konferencie biskupov Slovenska (KBS) sa môžu tešiť, že na návštevu prišiel ten, koho označujú za Svätého Otca, na pozvanie prezidentky. Čaputovej, ktorej sa trnavský arcibiskup Ján Orosch obával vari ako čert kríža. V kázni pred voľbami v roku 2019 povedal, že „propagovať kandidáta – kandidátku za túto ultraliberálnu stranu za prezidentku, je ťažkým hriechom".

Arcibiskup a predseda KBS Stanislav Zvolenský síce nezašiel vo výrokoch tak ďaleko ako Orosch, ale na ekumenickej bohoslužbe po inaugurácii Čaputovej o nej poznamenal, „že nedopustíte, aby nad vami zvíťazila kultúra adjektív". Dalo sa to chápať ako výzva, aby sa nevenovala témam, z ktorých katolíckej cirkvi na Slovensku naskakuje husia koža.

Ironicky povedané: bolo by zaujímavé vedieť, čo si myslia v KBS o tom, že pápež prijal pozvanie od štátničky, ktorá „stelesňuje ťažký hriech".

Kým na Slovensku pápež zostane až do stredy, naopak, v Maďarsku sa zastavil len na pár hodín. Je to veľká prehra premiéra Viktora Orbána, ktorý považuje svoju krajinu nielen za baštu kresťanstva v regióne, ale dokonca v celej Európe. František sa v Budapešti vyhol prívlastku štátna návšteva. Nepriletel za predsedom vlády ani za prezidentom Jánosom Áderom, ale za veriacimi, aby odslúžil omšu na záver Medzinárodného eucharistického kongresu.

Pápež necestoval za Orbánom, ktorý má nebezpečné maniere autokrata a s ktorým sa úplne rozchádza v názore na pomoc migrantom. Mimochodom, tento kalvín, ktorý dal pokrstiť svoje deti až vtedy, keď sa mu to politicky hodilo, kedysi ako mladý liberál verejne vystupoval proti návšteve pápeža Jána Pavla II. v Maďarsku.

Podobu pápežovej cesty na Slovensku môže Orbán jedine ticho závidieť.

Orbán (spolu s Áderom) sa síce napokon stretol s Františkom, čo si zjavne „vymodlila" vo Vatikáne maďarská katolícka cirkev, ktorá tam má veľmi dobré meno, ale nemalo to zďaleka úroveň, akú by si premiér želal. Zdvorilostné stretnutie sa uskutočnilo v blízkosti dejiska omše v múzeu a vatikánska televízia neodvysielala nič zvnútra. Divákom ponúkla len zábery, ako pápež vchádza do budovy. Podobu pápežovej cesty na Slovensku môže Orbán jedine ticho závidieť.

© Autorské práva vyhradené

94 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Viktor Orbán #Zuzana Čaputová