Komu vyhovuje rozvrat v polícii?

Úrad inšpekčnej služby zadržal vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu, Pavla Ďurka a ďalších dvoch z tímu Očistec. A to priamo v práci v budove policajného prezídia. Popoludní inšpekcia zadržala aj svojho dočasne povereného šéfa Petra Scholza - takisto priamo v úrade. Akoby by sme boli svedkami politického diania v nejakej nedemokratickej africkej krajine. Práve v čase, keď na Slovensko zavítal jeden z globálnych lídrov – pápež František, a sme na očiach celého sveta.

13.09.2021 19:00
debata (129)

Prví dvaja vyšetrovatelia boli obvinení zo zločinov zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) hovorí o pokračovaní snáh o zastrašovanie vyšetrovateľov. Odchádzajúci policajný prezident Peter Kovařík (takisto obvinený) nedávno hovoril, že vyšetrovateľom z Očistca, ktorí sa predtým podieľali na odhalení trestnej činnosti mafiánskych skupín, niekto povoľuje kolesá na autách. Podľa Kovaříka také zastrašovanie tu ešte nebolo. Proti tímu Očistec vypovedal aj bývalý šéf bratislavských operatívcov NAKA Ján Kaľavský. Ten bol sám obvinený zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, neskôr mu bolo obvinenie zrušené…

Časovanie obvinení nie je náhodné. Končiaci policajný prezident čerpá dovolenku a dočasne poverený nástupca ešte nie je vo funkcii. Celá spoločnosť žije návštevou pápeža.

Už dávnejšie sa hovorilo, že vyšetrovatelia z NAKA výpovede svedkov často prikrášľovali alebo ich navádzali k nepravdivým, účelovým výpovediam. To sa čiastočne aj preukázalo. Na druhej strane, iné informácie naznačujú, že inšpekcia či SIS mohli konať podobne, ale výlučne proti tímu Očistec. A do toho boj medzi generálnou, bratislavskou a špeciálnou prokuratúrou. Dokonca sa NAKA údajne chystala zadržať svojho bývalého šéfa Branislava Zuriana, Kaľavského i Dianu Santusovú. Inšpekcia ju predbehla a zadržala niektorých jej vyšetrovateľov.

Celý proces boja s korupciou, po ktorom dlho volala spoločnosť, tak prerastá do vojny bezpečnostných zložiek. Všetko sa obracia, nevieme, čomu máme veriť a iba sa rozčarovane pozeráme, čo sa to tu deje. Kajúcnici, ktorí boli na začiatku hrdinami, sa u časti spoločnosti stávajú nedôveryhodnými. Pritom ide iba o pešiakov, ktorí boli využití, použití a zneužití.

Policajných akcií je možno príliš veľa a všetky mieria vysoko. To plodí logickú reakciu. Niektorí by medzi obvinenými bývalými vysokými policajnými a štátnymi funkcionármi, vplyvnými podnikateľmi až príliš radi videli aj bývalých vládnych politikov, najmä zo Smeru, zvlášť Roberta Fica – nech to stojí, čo to stojí. Dôkazy si však nemožno vycucať z prsta.

Časovanie obvinení nie je náhodné. Končiaci policajný prezident čerpá dovolenku a dočasne poverený nástupca ešte nie je vo funkcii. Celá spoločnosť žije návštevou pápeža. Zvolávanie bezpečnostného výboru parlamentu už nestačí, Slovensko je na pokraji bezpečnostného rozvratu.

Zotrvanie vo funkcii by mal zvážiť minister vnútra Roman Mikulec, jeho alibizmus je už tragikomický. Neviditeľný Eduard Heger by sa mal rozhodnúť, či chce byť naozaj predsedom vlády, alebo stále iba tieňom toho, kto nás do tejto situácie svojou nezodpovednou a teatrálnou politikou dostal – Igora Matoviča. To, čo sa deje, je totiž už medzinárodná hanba.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #prokuratúra #Igor Matovič #NAKA #policajná inšpekcia #Očistec #Roman Mikulec