Bolo nám to treba?

Na Slovensku sa od pondelka menia protiepidemické pravidlá, podľa očakávaní sa sprísňujú. Je polovica septembra a „najdôležitejšie“ momenty relatívne uvoľnenej letnej etapy máme za sebou: prázdniny, dovolenky, pápeža.

16.09.2021 20:20
debata (20)

Začala sa škola, poslední mohykáni sa vracajú zo zväčša plných prímorských letovísk a časovo strategicky dokonalo načasovaná návšteva Františka tiež zanecháva svoje plody, sotva stihli dozrieť. To všetko sa však dalo čakať, a to nielen vzhľadom na nízku mieru zaočkovanosti, ale najmä na vysokú mieru masových podujatí a nízku vôľu ľudí dodržiavať „rúškovú disciplínu“.

Nečudo, že sa v posledných dňoch situácia nezlepšila v žiadnom z okresov a ostávajú už len štyri malé zelené ostrovčeky. Zo štyroch najpostihnutejších „bordových“ okresov sa sprísnený režim ako v prvom zavádza už od piatka v Bardejovskom okrese, kde je mimoriadna situácia. Od pondelka bude dokonca v bordových okresoch zákaz nočného vychádzania, čo však podľa hygienikov môže viesť k ešte prudkejšiemu zhoršeniu situácie po víkende, ak sa ľudia nebodaj rozhodnú presunúť svadobné a iné sviatočné veselice. Podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského zatiaľ nemá byť prijatý núdzový stav, ale pri tempe akcelerácie tretej vlny nie je vylúčené nič, očkovaný – neočkovaný. V bordových okresoch už ani teraz nebudú pre zaočkovaných alebo testovaných ľudí platiť žiadne výhody.

Bolo nám to treba? Nuž, asi bolo. Svojím spôsobom je úsmevné vyčítať teraz ľuďom túžbu po septembrových svadobných veseliciach, keď sa len pred pár dňami uskutočnili celoslovenské hromadné stretnutia s pápežom a od dovolenkových centier nákazy sa nepodarilo odhovoriť. Ešte väčšie riziko ako tretia vlna však je, že teraz už asi nik nebude brať vonkoncom žiadne nariadenia vážne.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #núdzový stav #Covid automat #návšteva pápeža Františka na Slovensku