Kollár a reformy: Kvadratúra kruhu

Jeden čihí, druhý hota. „Najlepšia vláda, akú kedy Slovensko malo,“ začína silne pripomínať Radičovej kabinet. Rozdiel je len v tom, že kým bývalá premiérka mala vo vláde relatívne spoľahlivých partnerov, z ktorých jeden ju v rozhodujúcom okamihu zradil, v prípade súčasnej vlády je od začiatku jasné, s kým má dočinenia. Boris Kollár nie je žiadnym etalónom slušnosti a demokracie...

21.09.2021 19:00
debata (27)

Všetci vedeli, s kým idú do vlády, napriek tomu to riskli. Či už z nevedomosti alebo preto, že chceli mať ústavnú väčšinu, rozhodli sa Kollára pribrať do partie. Nuž ale ak toto mala byť naozaj protikorupčná vláda, človek s takým pošramoteným renomé jej na dôveryhodnosti príliš nepridal.

Pandémia len oddialila niektoré dôležité rozhodnutia, no teraz sa postupne ukazuje, kto je kto. Teraz koalícia začína žať trpké plody…

Paradoxne, tým, že vzťah Matoviča a Sulíka postupne prerástol do otvoreného nepriateľstva, sa z Kollára stal jeho najvernejší spojenec. Teraz sa však karta obrátila a aj politicky naivnému Matovičovi pravdepodobne pomaly dochádza, s kým sa „zbratal“: „Zdá sa mi, že (Kollár) trocha zablúdil a maják mu prestal svietiť. Ja urobím všetko preto, aby zostal a bol súčasťou protikorupčnej koalície,“ povedal v TA3 Matovič. Kollárovi svieti maják dobre, on nikam nezablúdil, to len Matovič zisťuje, že boj o moc môže mať rôzne podoby.

Je nad slnko jasnejšie, že byť s Kollárom je zlé, no bez neho v danej situácii ešte horšie. Preto aj úvahy, že by vláda mohla fungovať aj bez 17 poslancov Sme rodina, sú čisto hypotetické. Koalícia sužovaná personálnymi spormi medzi Matovičom a Sulíkom, Remišovou a Kolíkovou, by pravdepodobne nemala dlhé trvanie.

Na jednej strane má Kollár eminentný záujem zostať pri moci, no zároveň musí neustále dokazovať, že je veľmi „drahá nevesta“ (a zároveň poškuľovať po Pellegrinim, s ktorým si až neuveriteľne rozumejú). Preto toľko kriku!

To, že sa Sme rodina nebude podieľať na práci pracovnej skupiny, je to najmenej, čo by malo zvyšok koalície trápiť. Problémom sú však ďalšie dva body – zmena paragrafu 363 a rozdelenie Generálnej a špeciálnej prokuratúry. Tým, že si stanovil takúto červenú čiaru, za ktorú nie je ochotný ísť, naznačil, že prípadný kompromis vyjde zvyšný trojlístok veľmi draho.

Je nad slnko jasnejšie, že byť s Kollárom je zlé, no bez neho v danej situácii ešte horšie. Preto aj úvahy, že by vláda mohla fungovať aj bez 17 poslancov Sme rodina, sú čisto hypotetické. Koalícia sužovaná personálnymi spormi medzi Matovičom a Sulíkom, Remišovou a Kolíkovou, by pravdepodobne nemala dlhé trvanie. Kollár v tom má úplne jasno: „Potom môžu vládnuť so 75 poslancami, a vydrží to tak jeden-dva mesiace a celá očista je v kýbli.“

Lenže ako robiť očistu s bývalým mafiánom, ktorý všetko blokuje? To je priam kvadratúra kruhu! Onakvejší politici by to zvládli len tak-tak a s odretými ušami. Čakať, že sa to podarí takému politickému enfant terrible ako je Matovič, je takmer nereálne.

A tak zostáva to, čo nám ide najlepšie: prešľapovanie na mieste a motkanie sa v kruhu. Ak náhodou motyka vystrelí a niečo sa naozaj podarí presadiť, tak to bude len za cenu toho, že na Slovensku budeme mať najdrahšie nájomné byty na svete.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Boris Kollár #Sme rodina