Sestričky - kráľovné nadčasov

Nedostatok zdravotníckeho personálu, najmä sestier, je chronicky známy problém. Pandémia ho ešte zvýraznila. Len tento rok zo systému odišlo 772 sestier. Celkovo ich tak v našom zdravotníctve chýba viac ako 15-tisíc.

23.09.2021 20:00
debata (5)

Za alarmujúcimi číslami treba vidieť najmä zlé pracovné podmienky, nízke mzdy a nekvalitné riadenie jednotlivých pracovísk. V neposlednom rade aj množstvo nadčasov, ktoré sú sestry chtiac-nechtiac nútené odpracovať.

Pred rokmi nás síce niektorí politici chlácholili, že na chýbajúce miesta prídu sestričky z Ukrajiny a iných štátov mimo EÚ, no zostalo len pri slovách. Ak sa totiž niekomu podarí dostať na jednotný trh EÚ, Slovensko je pre neho zväčša iba medzizastávkou smerom na Západ.

Napokon, tam smerujú aj kroky mnohých sestričiek zo Slovenska. V situácii, keď odliv zdravotníckeho personálu do zahraničia naberá kritické rozmery a začína ohrozovať chod niektorých nemocníc, je preto nepochopiteľné, že vyššie územné celky znižujú počty miest na zdravotníckych školách. Pritom ako nedávno vo svojej správe uviedol Najvyšší kontrolný úrad, záujem o štúdium na týchto školách prevyšoval viac ako dvojnásobne počty žiakov, ktorých školy mohli prijať. Absurdné? Áno, slabou útechou nám môže byť azda iba to, že obdobná situácia je aj v susednom Česku.

Samozrejme, školy treba z niečoho zaplatiť a župy nemajú dostatok peňazí. Problém sa však týka všetkých občanov, a preto sa štát nemôže tváriť, že ho majú riešiť len „vucky“.

Ministerstvo zdravotníctva by preto malo vypracovať plán, ako zabezpečiť udržateľnosť zdravotníckeho personálu. V opačnom prípade sa nám čoskoro môže stať, že pri návšteve nemocnice nám okrem obligátneho príboru a toaletného papiera oznámia, že si máme zabezpečiť aj vlastnú zdravotnú sestru.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry