Prezidentka hľadá konsenzus

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vystúpi v pléne Národnej rady so správou o stave republiky. Ide o najdôležitejší prejav prezidenta, v ktorom vystavuje známku aktuálnej vláde. Kritický prejav Michala Kováča v roku 1994 viedol dokonca k pádu vlády Vladimír Mečiara. Žiaľ, dnes je politický i spoločenský stav v mnohom podobný.

27.09.2021 20:00
debata (74)

Za rok od posledného prejavu prezidentky, keď hovorila najmä o pandémii, sa situácia riadne zdramatizovala. Spoločnosť sa rozdelila na dva tábory, na Slovensku oveľa viac než inde v Európe. Čelíme bezprecedentným nezrovnalostiam v bezpečnostných silách. Hlava štátu veľmi dobre vie, že ak by kritizovala len vládu alebo len opozíciu, spoločnosti by nepomohla, iba by ešte viac rozvášnila jednu stranu.

Preto zvolila neobvyklú cestu a v predvečer svojho najdôležitejšieho vystúpenia sa stretla s premiérom Eduardom Hegerom. Hovorili práve o situácii v bezpečnostných zložkách. Nasledovalo stretnutie s bývalým premiérom Robertom Ficom, a to napriek tomu, že ich vzťahy sú dlhodobo napäté a majú diametrálne rozdielne názory na mnohé veci.

Je zrejmé, že ide o prelomové stretnutie, takto sa oficiálne ešte nestretli. Pre niekoho je to možno prekvapivý krok, ale Fico zažíva politický comeback a nemožno ho už ďalej ignorovať. Bez neho upokojenie situácie nenastane.

Zuzana Čaputová sa otvorene pokúša o zmier nielen na politickej scéne, ale v celej spoločnosti. Ešte tento týždeň avizovala stretnutia s predsedom parlamentu Borisom Kollárom a predsedom najsilnejšej opozičnej strany Hlas Petrom Pellegrinim. Pozor si musí dávať aj na nevyspytateľného ministra financií Igora Matoviča, majstra destabilizácie, ale zároveň predsedu najsilnejšej vládnej strany.

Nájsť konsenzus – spoločný menovateľ do budúcnosti – preto nebude ľahké. Ak chce upokojiť situáciu, musí na svoju stranu získať všetky dôležité demokratické politické sily.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident SR #správa o stave republiky #konsenzus #Zuzana Čaputová #stav spoločnosti