Prejav Čaputovej: Rok traumy v zranenej krajine

Správa o stave republiky prezidentky Zuzany Čaputovej ani nesklamala, ani neprekvapila. Hodnotu a dosah starostlivo formulovaných slov, kritických poznámok a výziev do budúcnosti ukáže až čas. Dúfajme, že prezidentkino apelovanie dopadne lepšie ako pred rokom.

28.09.2021 15:00
debata (96)

Vtedy, ako v samom úvode symbolicky pripomenula, varovala pred návratom do stavu rozdelenej a polarizovanej spoločnosti pred pandémiou. Stal sa pravý opak.

Pritom pred rokom, ako konštatovala hlava štátu, Slovensko patrilo ku krajinám, ktoré najlepšie zvládali pandémiu. Aj vďaka správnym krokom v správnom čase vlád Petra Pellegriniho a Igora Matoviča. Potom sa vývoj obrátil.

Prezidentka nemohla nespomenúť všetky smutné fakty za uplynulý rok, s ktorými sme museli bojovať. Čelili sme vysokému počtu infikovaných a hospitalizovaných, niekoľko týždňov sme mali najviac obetí na počet obyvateľov na svete. Každý šiesty pacient, ktorý potreboval pľúcnu ventiláciu, ju nedostal. Takmer tisíc sestier opustilo zdravotníctvo, lekári sú extrémne vyťažení, v sociálnych službách urgentne chýbajú pracovníčky. Naše školy patrili medzi najdlhšie zatvorené v celej Európe, každé druhé dieťa sa nemohlo pripojiť na internet a takmer každé desiate dieťa sa dištančne nevzdelávalo. Čaputová sa nemohla vyhnúť kritike vládou nezvládnutej sociálnej pomoci počas pandémie ani prehlbovaniu chudoby.

Prezidentka sa však zásadne mýli, keď používa rovnako ako táto koalícia pojem očisty spoločnosti. Kedykoľvek v histórii, keď politici začali mávať kartou očistenia spoločnosti od toho či onoho elementu, viedlo to k ohromným tragédiám.

Je to veľmi smutný obraz našej krajiny, tvrdá kritika tých, ktorí Slovensko počas roka spravovali. Namiesto toho, aby nás hrozba – pandémia – zjednotila, stala sa zdrojom veľmi silnej línie konfliktu, správne konštatovala hlava štátu. A ten konflikt sa stále prehlbuje.

Prezidentka má tiež pravdu v tom, že politická debata klesla na úroveň, kde nikdy nebola. Pre politikov sú osobné spory a prejavy nenávisti viac ako skutočné problémy ľudí. Nemožno inak, len súhlasiť aj s tým, že osobné útoky, klamstvá a vulgarizmy sa stávajú štandardom. Je to skutočne tragédia, doplácame na to najmä my občania. Lenže tých politikov sme si zvolili v slobodných voľbách, je to zrkadlo širokého spektra spoločnosti.

Ako z toho von, ako zvládať ďalšie výzvy? Čaputová sa jasne vyjadrila, že jedna komisia nemôže počas niekoľkých dní navrhnúť zásadné zmeny legislatívy. Určite, reformy sú potrebné, ale nie šité horúcou ihlou, bez konsenzu.

Prezidentka sa však zásadne mýli, keď používa rovnako ako táto koalícia pojem očisty spoločnosti. Kedykoľvek v histórii, keď politici začali mávať kartou očistenia spoločnosti od toho či onoho elementu, viedlo to k ohromným tragédiám. Vyvarujme sa toho. Vyšetrujme konkrétne korupčné podozrenia, stíhajme páchateľov aj tých, ktorí ich kryli, ale neobviňujme všetkých – bývalých vládnych politikov, ich sympatizantov a spriaznených podnikateľov. Nie všetci však o možnom zneužívaní moci vedeli. Silné slová nielen môžu urážať, vedú k vylúčeniu, ale plodia náležitú logickú reakciu.

Týmto spôsobom upokojenie v spoločnosti ani zúfalo potrebnú stabilitu (ako to formulovala hlava štátu), ani zjednotenie nedosiahneme. Práve naopak. Nezvládneme ďalšiu vlnu pandémie a Slovensko bude ešte viac zranené a s väčším počtom osobných tráum.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident SR #správa o stave republiky #Zuzana Čaputová #nezvládnutá pandémia #stav spoločnosti #upokojenie situácie