Opatrne s reformou nemocníc. Komu vlastne pomôže?

Keď pred dvoma rokmi prišla vtedajšia ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská s reformou siete nemocníc, narazila. Proti nebola opozícia, ale šéf strany, ktorá ju do funkcie vymenovala, Robert Fico. Optimalizácia bola prekrstená na rušenie nemocníc.

29.09.2021 19:00
debata (26)

Prichádzať s touto chúlostivou témou pred voľbami nebolo asi najšťastnejšie. Bolo však zrejmé, že po voľbách k reforme musí dôjsť. Inak celý proces prebehne živelne.

Prišla pandémia, optimalizácia šla bokom. Stratili sme dva roky. Tie však ukázali, v akom stave je naše zdravotníctvo. Volanie po modernizácii nemocníc, väčšej starostlivosti o pacientov a väčšom komforte pacientov či docenení vyčerpaného zdravotného personálu je ešte naliehavejšie. Úsilie niektorých obrátiť opäť celú reformu len na rušenie nemocníc je nekorektné a v konečnom dôsledku škodí každému. Minister sľúbil, že nemocnice sa nebudú rušiť. Hnutie Sme rodina tomu na sto percent neverí, preto vo vláde zákon nepodporilo.

Prišla pandémia, optimalizácia šla bokom. Stratili sme dva roky. Tie však ukázali, v akom stave je naše zdravotníctvo. Volanie po modernizácii nemocníc, väčšej starostlivosti o pacientov a väčšom komforte pacientov či docenení vyčerpaného zdravotného personálu je ešte naliehavejšie.

Prečo? Veď sa počíta aj s tzv. komunitnými nemocnicami so zameraním na jednodňovú a akútnu starostlivosť. Regionálne nemocnice majú byť dostupné do 30 minút a komplexné (krajské) do hodiny. Ak kollárovci vedia, kde ležia nástrahy, nech prezradia. Lôžka majú byť síce transformované, ale inak to nejde.

Podľa prieskumov ľudia preferujú kvalitu, bez špecializácie to nepôjde. Každý sa radšej na zákrok vyberie k tomu lekárovi, ktorý zákroky robí pravidelne, nie raz za uhorský rok. Zároveň všetci chirurgovia nemôžu robiť všetko. Bedrový kĺb nemožno vymieňať v každej nemocnici, zároveň každá by mala vedieť liečiť akútne úrazy (zápal slepého čreva), srdcové príhody a pod. Inak strácajú zmysel. Minister sľúbil konečne aj poriadok v čakacích lehotách, vypracovať kritériá a zoznamy. Dnes pacient nevie, na koho sa obrátiť, v systéme je stratený, nikto mu neporadí.

Navyše s reformou to nie je také horúce. Hoci zákon bude platiť od budúceho roka, reforma bude nabiehať postupne. Najprv sa bude monitorovať, potom vyhodnocovať, kategorizovať a až nakoniec príde realizácia. Ponáhľať sa ale vláda má prečo, nie kvôli pacientovi, ale preto, že z plánu obnovy jej na celú reformu kvapne z európskych fondov 1,5 miliardy eur.

Trochu v tieni zostáva reforma ambulantných lekárov. Ich minimálna sieť by sa mala určiť po novom. Konečne. Priemerný vek lekárov sa stále zvyšuje a blíži sa ku kritickému stavu. Hrozí, že v niektorých regiónoch za nich čoskoro nebude náhrada. Opäť potečú aj peniaze z plánu obnovy. Lekár, ktorý si bude chcieť zriadiť novú ambulanciu, dostane jednorazovú finančnú injekciu vo výške 60-tisíc eur. Prečo sa však reforma týka iba všeobecných lekárov, a nie aj špecialistov, je nepochopiteľné.

Ministra zdravotníctva a jeho tím nemožno iba pochváliť. Opatrne, sme iba na začiatku. Ako už je na Slovensku zvykom, všetko pekné zostane na papieri a realita zostane rovnaká ako predtým, ak sa nezhorší. Polepšia si najmä, ako neraz, iba niektorí vyvolení štedrými európskymi dotáciami.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #špecialisti #reforma zdravotníctva #Vladimír Lengvarský #optimalizácia siete nemocníc #ambulantní lekári