A je to tu zas!

Vývoj epidemiologickej situácie na Slovensku sa zhoršuje. Čísla nám „utešene“ rastú. Od septembra na covid opäť umierajú ľudia, len vo štvrtok si tento vírus vyžiadal 17 obetí. Každý deň pribudne priemerne 1 200 infikovaných. Mapa Slovenska sa sfarbila do červena. Tretia vlna je tu.

30.09.2021 19:00
debata (86)

Azda najviac zarážajúca je ľahkovážnosť, s akou k tomu poniektorí pristupujú. Každému bolo jasné, že so slabnúcimi slnečnými lúčmi koronavírus znova udrie, no veľká časť populácie akoby si to nechcela pripustiť. Nejde len o „antirúškarov“ a čudesné indivíduá protestujúce v centre hlavného mesta, časť viny padá aj na tých, ktorí po tom, čo „stmavol“ ten ich okres, presunuli svadby a rodinné oslavy do susedného okresu. K nárastu počtu infikovaných nepochybne prispela aj návšteva pápeža Františka.

Na jednej strane je úplne pochopiteľné, že ľudia si želajú, aby sa život vrátil do starých koľají, aby bol taký ako pred covidom, na druhej strane platí, že bez práce nie sú koláče. A tou prácou je v tomto prípade myslené očkovanie.

Je zarážajúce, že politici, s výnimkou ministra zdravotníctva Lengvarského, nerobia nič, čo by prispelo k vyššej zaočkovanosti obyvateľov Slovenska. Všetko to prekrývajú spory v polícii, prokuratúre a politike. Pritom ak tretia vlna naplno udrie, odnesie si to znovu nielen ekonomika, ale ako poznamenala členka konzília Elena Prokopová, najviac si to odnesú zdravotníci.

Už teraz je situácia v zdravotníckych zariadeniach zlá. Odišlo množstvo sestier. Dá sa preto predpokladať, že ďalšia vlna ich úbytok ešte zvýši.

Minulý rok na jeseň, keď sa rozbiehala druhá vlna, sme s výnimkou izolácie nemali veľa možností, ako šíreniu epidémie zabrániť. Teraz máme vakcínu, no mnohí ju odmietajú. K takýmto postojom nepochybne prispeli aj politici, ktorí priamo alebo nepriamo očkovanie spochybňujú. V tom patrí Slovensku, minimálne v rámci Európy, smutný primát. Nikde inde na starom kontinente by ste nenašli politikov, ktorí takto trestuhodne hazardujú so zdravím ľudí.

Je úplne jasné, že hlavný dôvod, prečo je situácia u nás taká zlá, treba hľadať v nízkej zaočkovanosti. Budeme čakať, dokiaľ sa „nepremorí“ celá populácia? Hranica kolektívnej imunity je 80 až 90 %. To sa teda načakáme!

Pritom je úplne jasné, že hlavný dôvod, prečo je situácia u nás taká zlá, treba hľadať v nízkej zaočkovanosti. Tých 41 percent je zúfalo málo. Sme najhorší nielen spomedzi krajín V4, ale lepšie čísla má aj Brazília (42 %) Argentína (48 %) alebo Malajzia (63 %)!

Že to tak nemusí byť, ukazuje príklad Bratislavy, kde je zaočkovanosť u ľudí nad 50 rokov viac ako 75 %, čím sa vyhne tomu, aby bola čierna.

Stále si môžeme vybrať, buď sa budeme potácať od jednej vlny k druhej, alebo môžeme nasledovať krajiny ako Dánsko, Nórsko či Portugalsko.

V spomínanom Dánsku, kde je plne zaočkovaných až 75 % populácie, mohli 10. septembra zrušiť všetky protiepidemické opatrenia. Rúška aj Covid passy sú tam minulosťou. Vysoká miera zaočkovanosti umožnila podobný krok aj Nórsku (68 %) a Portugalsku (84 %). Podobné opatrenia od 13. októbra plánuje zaviesť aj Nemecko (65 %).

A my čo? Budeme čakať, dokiaľ sa „nepremorí“ celá populácia? Hranica kolektívnej imunity je 80 až 90 %. To sa teda načakáme!

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Covid-19 #tretia vlna