S Babišom a bez neho

Po voľbách v Česku sa môže stať, že časť veľmi úspešných strán utŕži prehru. A, naopak, tie s menším volebným ziskom budú malými víťazmi. Nastalo by to v prípade, že dva silné opozičné tábory ani s veľkým počtom získaných hlasov nedokážu spolu zostaviť vládu a, naopak, vďaka spolupráci s jednou stranou a s toleranciou ďalšej strany zostane premiérom Andrej Babiš.

03.10.2021 19:00
debata (1)

Keďže sociálna demokracia asi vypadne zo snemovne, mohlo by to znamenať pokračovanie vládnutia Babišovho hnutia ANO v inej podobe menšinovej vlády (s Prísahou), ktorej by už nestačil menší počet mandátov komunistov. Jej osud by závisel od tolerancie poskytovanej Slobodou a priamou demokraciou (SPD).

Je to desivá predstava. SPD vedená Tomiom Okamurom je nebezpečný politický živel, ktorý sa vyznačuje najmä snahou zbúrať Európsku úniu. Šéf strany, ktorý tvrdí, že EÚ dopadne ako kedysi Sovietsky zväz, žiada referendum o odchode Česka z únie. Medzi hlavnými bodmi volebného programu má aj nezmysel o schválení zákona o preukazovaní nadobudnutého majetku so spätnou platnosťou. O tom, že tento nonsens by ústavní sudcovia vyhlásili za protiústavný, vie každý prvák na právnickej fakulte.

Okamurovci tolerujúci menšinovú vládu – to je nebezpečná predstava aj z hľadiska zahraničnej politiky. Veď SPD obdivuje režimy ďaleko na východ od českých hraníc. Zrátané: SPD by si určite pýtala vysokú cenu za to, že umožní Babišovmu hnutiu riadiť štát.

Česko by mohlo mať jediného ministra zdravotníctva v EÚ, ktorý nedôveruje vakcínam proti covidu.

Keby protibabišovská opozícia zlanárila Prísahu, Česko by malo vládu zloženú až zo šiestich strán a hnutí (dve opozičné predvolebné koalície tvoria Piráti, Starostovia a nezávislí, občianski demokrati, TOP 09 a ľudovci).

Spája ich odpor voči premiérovi, ale čo by bolo po voľbách, keby svojho nepriateľa porazili? Samozrejme, že nemožno vopred maľovať čerta na stenu, keby Česko malo vládu bez Babiša. Je však otázne, či by spoločne zvládali viesť krajinu lepšie ako líder ANO. Už aj preto, že by to bol mix veľmi odlišných predstáv, zvlášť keď je reč o kresťanských politikoch a o ultraliberáloch. Len v iných súvislostiach by to v Česku mohlo vyzerať tak ako so slovnými šarvátkami vládnej koalície na Slovensku.

A odborné predpoklady? Česko by mohlo mať jediného ministra zdravotníctva v EÚ, ktorý nedôveruje vakcínam proti covidu. Ondřej Dostál, ktorý je tieňovým šéfom rezortu zdravotníctva u Pirátov, sa priznal, že nie je zaočkovaný. Politik, ktorý by riadil boj proti koronavírusu, tvrdí, že sa cíti bezpečne, lebo má protilátky. Áno – s touto persónou Piráti naozaj prichádzajú ako s kandidátom na ministra zdravotníctva.

Keby po voľbách nevznikla možnosť, že vládu zostavia dva opozičné tábory spolu s Prísahou, riešením by bola koalícia zložená z normálnych strán bez akéhokoľvek napojenia na SPD. V opozícii sa nájdu aj politici, ktorí by si za určitých podmienok predsa len vedeli predstaviť vládnutie s Babišom. Ich lídri sa však v predvolebnej rétorike zbytočne často oháňajú takzvaným Antibabišom. Rozumný politik by si mal nechať pootvorené dvere. Presne tak, ako to urobil líder Prísahy Róbert Šlachta.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #SPD #ANO #prísaha #Tomio Okamura #Robert Šlachta