Posledná šanca pre koalíciu. Reformná jeseň a Hegerov tiger

Koalícia sa topí v problémoch. Na permanentnú nestabilitu sme si už zvykli. Predvolebné ciele sa postupne roztápajú a o zvládnutí pandémie radšej netreba ani hovoriť. Aj vládnym politikom je jasné, že ak chcú prežiť, potrebujú veľkú tému, marketingovú bombu, ktorá prebije všetko ostatné. Premiér Eduard Heger preto prichádza s reformnou jeseňou.

04.10.2021 19:00
debata (44)

Je to posledná šanca zachrániť koalíciu, získať alebo si aspoň udržať posledné zvyšky dôvery občanov. Inak je rozpad vlády nevyhnutný a na predčasné voľby ani nebudeme potrebovať referendum. Heslo Reformná jeseň s podtitulom Ideme dať Slovensko do formy je však praobyčajným marketingovým ťa­hom.

O reformách justície, zdravotníctva a školstva sme počuli kadečo, naposledy o nemocniciach pred pár dňami. Ani Heger nepovedal nič nové, iba zopakoval to, čo všetci vieme. Mnohé reformy sú stále iba na papieri. O tej najdôležitejšej – reforme daňovo-odvodového systému, z dielne Hegerovho straníckeho šéfa a ministra financií Igora Matoviča – ani po ohlásení reformnej jesene stále nič bližšie nevieme, a to sa blíži schvaľovanie štátneho rozpočtu.

Veď to asi nie je podstatné, v pozadí ide o úplne niečo iné. Už v najbližších týždňoch na Slovensko príde z európskych peňazí plánu obnovy 822 miliónov eur. A tie musíme niekde minúť. Zaviazali sme sa, že aj na reformy. Tak aspoň treba schváliť zákony, vytýčiť postupy a plány. Či to bude o tri roky ako v zdravotníctve, alebo v súdnictve nevedno kedy, je teraz na vedľajšej koľaji. Peniaze už budú na účtoch, nejako ich naši koaliční ministri využijú…

Donald Trump vyhral prezidentské voľby v roku 2016 aj vďaka heslu Urobme Ameriku opäť veľkou. Heger si ho vzal vzor a vytýčil heslo, aby sa Slovensko stalo opäť tigrom.

Majú sa rekonštruovať nemocnice a postaviť nové. Ktoré a kde, to sme sa ako zvyčajne ani v náznakoch nedozvedeli. Akurát nás minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uistil, že sa nebudú rušiť, iba sa bude meniť počet lôžok. Inak Heger iba zopakoval ministrovu tlačovku z konca minulého týždňa. Rozdiel bol iba v použití vzletných fráz. Tých máme už za tie roky dosť. Chceme konkrétne fakty, podrobné plány.

Súdna mapa narazila medzi sudcami z praxe na hmatateľný odpor. Ako si chce s ich výhradami ministerka spravodlivosti Mária Kolíková poradiť, to nám neprezradila, znovu omieľala už ikskrát povedané. Zabudla iba na jednu vec. Keď ohlasovala reformu súdnictva, dávno pred plánom obnovy, so žiadnymi európskymi peniazmi sa vtedy nerátalo. Naraz sa bez nich nepohne.

Využiť milióny na digitalizáciu škôl je od ministra školstva správny krok. Prečo európske milióny pôjdu na zmenu hodnotenia vysokých škôl a rušenie tých slabších, pochopí málokto. A ktorým vlastne hrozí zánik? Nedopadne to nakoniec tak, že sa vysoké školy budú zlučovať iba preto, že na tom (niektorí) zarobia? To skutočne nepotrebujeme v tomto štáte peniaze na iné veci?

Donald Trump vyhral prezidentské voľby v roku 2016 aj vďaka heslu Urobme Ameriku opäť veľkou. Heger si ho vzal za vzor a vytýčil heslo, aby sa Slovensko stalo opäť tigrom. Ním sme boli podľa Hegera zásluhou reforiem Dzurindovej druhej vlády spred 17 rokov. Máme sa teda opäť tešiť na antisociálne reformy? Skôr ako reformná jeseň by sa potom hodil slogan reformná zima.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #zdravotníctvo #školstvo #Eduard Heger #plán obnovy #reformná jeseň