Pán Orbán, ruky preč od Slovenska!

Keby slovenská vláda vyčlenila niekoľko stoviek miliónov eur pre svojich farmárov, aby si nakúpili ornú pôdu v okolitých štátoch, vyvolala by škandál. Doma aj v blízkom zahraničí.

05.10.2021 19:00
debata (28)

Tunajší poľnohospodári by soptili. Veď prečo by mal veľký balík peňazí ísť na vytváranie ziskov za hranicami a nie pre nich, ktorí potrebujú nové kombajny, traktory či zavlažovacie súpravy. A parlamentná opozícia by istotne žiadala hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde.

Keby tunajší podnikatelia v agrosektore začali za štátne peniaze skupovať úrodnú zem v Zakarpatskej oblasti, Ukrajina by sa logicky mohla pýtať, či je to zásterka. Trik, ktorý spočíva v tom, že Slovensko sa nezmierilo s tým, že k jeho územiu už nepatrí Podkarpatská Rus?

Dobré vzťahy so susedmi sa nepestujú tak, ako to robí vláda Viktora Orbána. Čo v skutočnosti sleduje tým, že chce z peňazí štátu poskytnúť až 400 miliónov eur tamojším farmárom, aby získavali ornú pôdu aj na slovenskom území? Má Orbán pred očami mapu, na ktorej je Slovensko ešte stále zakreslené ako Felvidék (Horná zem)? Prečo miliardy forintov na úrodnú zem v zahraničí a ani forint na investície do fabrík v okolitých krajinách?

Je pochopiteľné, že Slovensko reaguje na Orbánove plány so znepokojením. Navyše Budapešť by mohla v budúcnosti zvýšiť finančný objem fondu pre skupovanie ornej pôdy.

Má Orbán pred očami mapu, na ktorej je Slovensko ešte stále zakreslené ako Felvidék?

A čo ak má Orbán skrytý zámer v tom, že mu nezáleží veľmi na tom, koľko úrody by farmári z Maďarska na Slovensku vypestovali? Prostredníctvom nastrčených oligarchov podnikajúcich v agrosektore, ktorí sú Orbánovými vazalmi, by Maďarsko získalo kontrolu nad obrovskými zásobami pitnej vody na Žitnom ostrove…

Mimochodom, Maďarsko si už značkuje časti slovenského územia. Dáva opravovať zo svojich peňazí kostoly na Slovensku (samozrejme, že len tam, kde žijú príslušníci maďarskej národnostnej menšiny). Budapešť kúpila nejaké budovy v Košiciach, vraj na diplomatické účely. Má to háčik: štát v inom štáte nadobúda nehnuteľnosti pre svoje budúce zastupiteľské úrady jedine so súhlasom danej krajiny. Robia to tak všetci na svete, lebo to vyplýva z medzinárodného dohovoru o diplomatických stykoch. Už Orbánovi nestačí značkovanie objektov na Slovensku, ale potrebuje ich skupovať?

Bude zaujímavé sledovať, čo si o tom v Maďarsku myslí opozícia. Potichu súhlasí s podozrivými zámermi svojho politického súpera? Alebo sa ozve, že jej prekážajú obrovské peniaze určené na agrobiznis v zahraničí na úkor domácich poľnohospodárov?

Ďalšou nevítanou vecou je, že Maďarsko sa usiluje ovplyvniť podobu slovenského zákona o štátnom občianstve. Orbánova hra je priehľadná. Na Slovensku hľadá pre seba nových voličov. Zišlo by sa mu ich hoci 30-tisíc. Etnickí Maďari na Slovensku s udeleným maďarským občianstvom by pre Orbána mohli mať cenu zlata. Výsledok budúcoročných volieb v Maďarsku môže byť tesný. Lídrovi vládnuceho Fideszu by mohli zachrániť politický krk volebné hlasy od slovenských Maďarov.

Ako by to však vyzeralo v predvolebnej kampani? Maďarskí politici by sa predháňali v kortešačkách na južnom Slovensku.

Slovensko nie je Felvidék. Pán Orbán, ruky preč!

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #Viktor Orbán