Hamranovo veľké upratovanie

Hovorí sa, že nová metla dobre metie. Pravdivosť tohto príslovia potvrdzuje aj nový policajný prezident Štefan Hamran. Bývalý šéf Lynx komanda nastúpil do funkcie len v polovici septembra a v Policajnom zbore už ohlasuje veľké upratovanie.

08.10.2021 20:00
debata (22)

Že to myslí naozaj vážne, a políciu sa chystá „vygruntovať“ od zažranej špiny, naznačil už v rozhlasovej relácii Braňa Závodského. Rekonštrukcia Policajného zboru s garnitúrou, ktorá „uniesla políciu“, podľa jeho slov nie je možná. „Mám konkrétne mená, s ktorými nechcem pokračovať (…) Potrebujem mať pri sebe čestných policajtov, najmä v riadiacich funkciách,“ povedal pred dvomi týždňami.

V polovici októbra tak vo funkcii skončí doterajšia šéfka Národnej kriminálnej agentúry Eva Kurrayová. Koncom roka pôjdu do civilu aj viceprezidenti Policajného zboru Jana Maškarová a Róbert Bozalka. V piatok na tlačovke ďalej uviedol, že Policajný zbor treba čistiť zhora nadol. Stoličky sa tak trasú aj pod krajskými riaditeľmi.

Povedzme, že zmeny boli nevyhnutné, pretože vo funkciách sa naozaj zabetónovali mnohí policajní funkcionári, ktorí na to buď nemali potrebné profesionálne predpoklady, resp. svojím doterajším pôsobením, či skôr nečinnosťou, sa skompromitovali.

Lenže hranica medzi tým, kde sa končí očista a začína čistka, je veľmi tenká. Môžeme sa domnievať, že policajný šéf v dobrej viere teraz dosadí skutočne tých správnych ľudí na správne miesta.

Čo však bude nasledovať? Pokiaľ nebudú existovať jasné pravidlá, za akých okolností možno niekoho odvolať, budú všetky reči o profesionali­zácii, transparentnosti a odpolitizovaní Policajného zboru len prázdnym mlátením slamy. Pretože sa môže poľahky stať, že šéfovi sa jednoducho niekto znepáči a stane sa obeťou pomsty.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #Štefan Hamran