Matovičovi tečie do topánok

Igor Matovič a Juraj Šeliga z ničoho nič opätovne vytiahli na svetlo sveta tému vily v Cannes exministra financií a dopravy za Smer Jána Počiatka. Koho to zaujíma? To nemáme momentálne na Slovensku oveľa naliehavejšie a vážnejšie témy?

08.10.2021 19:00
debata (252)

Matovič sa obhajoval plnením predvolebných sľubov. Nato mu na Slovensku skočí už málokto, pri dodržiavaní akýchkoľvek iných sľubov máme s ním už skúsenosti. Preto je namieste otázka, čo má v skutočnosti Matovič za lubom?

Koalícia sa topí v rozbrojoch, nezvláda reformy, hospodárenie štátu je najhoršie v celej EÚ. Asi nikoho to neprekvapí, veď financie spravuje sám Matovič. Preferencie OĽaNO sa usadili pod 10 % a Šeligovej strane Za ľudí klesajú k nule. V tejto situácii Matovič zvážil, že mu neostáva nič iné, než oprášiť svoj starý predvolebný hit, ktorý ho vyniesol k jasnému víťazstvu v parlamentných voľbách.

Čo sa vlastne zmenilo? Šeliga spísal všetky verejne známe informácie, dal ich preložiť a poslal francúzskym úradom. Povedzme si to po lopate, ide o bohapusté udanie. Nedávno prišla odpoveď, že tamojšia prokuratúra začala prešetrovať pôvod Počiatkovho majetku. Načasovanie nie je vôbec náhodné. Tento týždeň boli zverejnené Pandora Papers, ktoré odhalili podozrivé kúpy majetku českého premiéra Andreja Babiša či britského expremiéra Tonyho Blaira. Skloňuje sa aj pranie špinavých peňazí.

Matovič spolu so súčasným premiérom Eduardom Hegerom vylepili v januári 2020 na vilu na Riviére oznam s nápisom Majetok SR. Onedlho sa stal Matovič premiérom a Heger ministrom financií a o tento „národný majetok“ akosi nejavili záujem.

Podobne ako v Babišovom prípade sa aj pri Počiatkovi zabúda, že predtým, ako vstúpil do politiky, bol úspešným podnikateľom a manažérom nadnárodnej korporácie. Takže o peniaze nemal núdzu. Niet preto divu, že sám Počiatek prešetrovanie privítal.

Otázkou je, prečo smeráckeho exministra neprešetrujú slovenské úrady. Veď Matovič spolu so súčasným premiérom Eduardom Hegerom lepili v januári 2020 na vilu na Riviére oznam s nápisom Majetok SR. Onedlho sa stal Matovič premiérom a Heger ministrom financií a o tento „národný majetok“ akosi nejavili záujem. Nekonala ani polícia, ani prokuratúra. Pritom matovičovci na ich čelo dosadili svojich ľudí. Či nikto nepovažoval za súce zapodievať sa oľanovským predvolebným teátrom? Takmer po dvoch rokoch minister financií nemá žiadne morálne zábrany vyvliecť sa sa zo zodpovednosti a prezentovať sa ako hrdina v tričku opozičného politika.

Tiež bez ostychu upozorňuje na prevádzanie majetku dnes vlastne súkromných osôb Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka na manželky, pritom on sám tak urobil pred vyše desiatimi rokmi. V ich prípade ide o podozrivú špekuláciu, v jeho prípade o ochranu rodiny.

Pritom prepis jeho firmy Region-Press na manželku bol iba naoko. V roku 2014 v mene firmy rokoval s vtedajším prezidentským kandidátom a poslaneckým kolegom Radoslavom Procházkom ohľadom inzercie bez DPH v „jeho“ novinách. Za podobný prípad teraz vo vedľajšej Viedni prešetruje prokuratúra rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza. U nás nič, pán Matovič?

Keby mal šéf OĽaNO štipku reflexie, možno by si vzal z Počiatka a Kaliňáka príklad a odišiel z politiky. Slovensko by si vydýchlo.

© Autorské práva vyhradené

252 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Počiatek #Igor Matovič #Francúzska riviéra #majetkové priznanie verejných činiteľov #Juraj Šeliga #prepis majetku