Babišovi berú moc partneri

Andrejovi Babišovi čiastočne vyšiel ťažký pokus o obrat, ale takmer určite mu to nepomôže, aby zostal premiérom. Dva opozičné bloky sa už stihli dohodnúť, že nikto z nich lídrovi hnutia ANO nepodá pomocnú ruku a vytvoria novú vládu.

10.10.2021 16:00
debata (12)

Ale najprv späť k predvolebnému obdobiu. Babiš mal aj šťastie. Ťažko by sa mu viedla kampaň, keby sa voľby konali začiatkom jari. Vtedy totiž vrcholila nespokojnosť veľkého počtu voličov s protipandemickými opatreniami vlády. Hnevali sa na Babiša, že Česko zostáva uzamknuté. Uvoľňovanie začalo jeho hnutiu pomáhať. A keď nastal čas kortešačiek, Babiš robil kampaň šikovne. Samozrejme, že s významnou pomocou svojho volebného štábu, v ktorom si mohol dovoliť zaplatiť najlepších odborníkov na získavanie voličov.

Otázne je, ktoré sľuby by naozaj dokázal splniť (napríklad výrazné zvýšenie penzií). Na mnohých voličov to však fungovalo aj preto, že má dobré výsledky svojho vládnutia. Zvlášť v tom, že vyššie dôchodky už sú. Zjavne zabral aj boj proti ilegálnej migrácii, ktorá je pritom v Česku neviditeľný problém. Potenciálni voliči Babiša však s chuťou počúvali, čo o tom hovorí.

Po štyroch rokoch vládnutia uhralo hnutie ANO dobrý výsledok. V 200-člennej Poslaneckej snemovni získalo 72 mandátov, čo je len o šesť menej ako v predchádzajúcich voľbách v roku 2017. Babiš stráca moc nie preto, že by ako premiér zlyhal, ale z funkcie ho vytláča debakel dvoch politických strán, ktoré pred štyrmi rokmi umožnili vytvoriť menšinovú vládu. Kedysi mocná sociálna demokracia pohorela. V roku 100. výročia založenia KSČ dopadli rovnako zle českí komunisti, ktorí tiež z Poslaneckej snemovne vypadli.

Babiš stráca moc nie preto, že by ako premiér zlyhal, ale z funkcie ho vytláča debakel dvoch politických strán.

Volebný zisk protibabišovskej opozície je výrazný, ale aj v jej radoch sa dá hovoriť o jednom fiasku. Pred polrokom bolo celkom možné, že budúcim premiérom sa stane šéf Pirátov Ivan Bartoš (na jar dokonca verejne naznačoval, že viac-menej ráta s touto funkciou pre seba). Výsledky hlasovania však ukazujú, že kampaň jeho strane nevyšla.

Piráti a Starostovia a nezávislí (STAN) zaostali za víťazným zoskupením Spolu až o viac ako 12 percent získaných hlasov. Pred pár mesiacmi ešte poradie vyzeralo opačne. Je to pochopiteľné, pretože v kampani pôsobil dôveryhodnejšie líder Spolu Petr Fiala než Bartoš. A možno je to dobre. Detail, ale veľmi podstatný: hodil by sa Bartoš do funkcie premiéra, keď v jednej debate lídrov odpovedal na otázku v krátkom kvíze, ktorá hora v Česku je najvyššia? Uviedol, že Smrk. V skutočnosti je to Sněžka, ktorá je vyššia o viac ako 300 metrov. A to, že Sněžka je najvyššia, vedia aj české deti…

Hlavný problém Pirátov však nie je v tom, že Spolu ich výrazne predbehlo. Ten sa nachádza na hlasovacích lístkoch. Voliči prekrúžkovali do Poslaneckej snemovne veľa kandidátov STAN na úkor bartošovcov, ktorí preto získali len hŕstku mandátov.

Ale čo bude ďalej? Členov očakávanej novej koaličnej vlády spájal plán Antibabiš. Teraz sú na ťahu s plnením sľubov. Čiže s odpoveďou, či dokážu riadiť štát lepšie ako ten, proti ktorému sa spolčili.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #české voľby #spolu