Orbánov dočasný ústup, Hegerov prvý úspech

Viktor Orbán prekvapujúco ustúpil. Maďarská vláda stiahla legislatívu, podľa ktorej by tamojší poľnohospodári mohli za štátne peniaze nakupovať ornú pôdu v okolitých krajinách. Na tento účel chcela vyčleniť cez Súkromný kapitálový fond až 400 miliónov eur.

12.10.2021 20:00
debata (19)

To vyvolalo ostrú odpoveď ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, nasledovali rokovania s maďarským partnerom Pétrom Szijjártóm a v pondelok schôdzka premiéra Eduarda Hegera s Viktorom Orbánom. Neuplynul ani týždeň a maďarský premiér zatrúbil na ústup. Aké argumenty zapôsobili, nevieme. Museli byť presvedčivé, lebo Orbán v podobných záležitostiach necúva.

Oficiálne ide o zachovanie dobrých susedských vzťahov, ale skôr sa maďarská strana obávala rumunského príkladu. Tamojšia vláda na podobný pokus zareagovala obmedzením piatich rokov trvalého pobytu a podnikaním v agrosektore.

Orbán ustúpil, ale boj nevzdáva a bude hľadať iné chodníčky, Pretože tu ide o sofistikovanejšiu dlhodobú stratégiu. Ak by sa podarilo poskupovať maďarským investorom pôdu v okolitých krajinách na zmiešaných územiach, po čase by ju mohli predať maďarským inštitúciám a územie by de facto patrilo Maďarsku. Nebolo by treba snívať už o žiadnych autonómiách a referendách.

Nehovoriac o tom, že okrem úrodnej pôdy sa na Žitnom ostrove skrývajú strategické zdroje pitnej vody pre celý región.

Divíme sa Orbánovi? Po tom, čo si Robert Fico razantným postupom vydobyl v Maďarsku rešpekt, premiér Igor Matovič sa pri nákupe vakcíny Sputnik V správal voči maďarskej vláde ako lokaj. A Orbán zacítil príležitosť.

Korčok s Hegerom urobili nápravu. Pre premiéra ide o prvý viditeľný úspech. Nič sa však nekončí. Orbán má ešte v talóne strategický nákup nehnuteľností na Slovensku či pomoc podnikateľom. Stačilo by možno zvýšiť finančnú podporu poľnohospodárom a Orbán by prišiel o argumenty. Otázka znie, či je na to na našej strane ochota.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Robert Fico #Viktor Orbán #Igor Matovič #Ivan Korčok #Eduard Heger #nákup nehnuteľností #nákup pôdy