Kažimír alebo Slovensko?

Úrad špeciálnej prokuratúry obvinil guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) a exministra financií za Smer Petra Kažimíra z prečinu podplácania. Guvernér obvinenie odmieta a vyhlásil, že sa necíti vinný zo žiadneho trestného činu. Jeho obhajca už povedal, že podá v najbližších dňoch proti obvineniu sťažnosť.

13.10.2021 19:00
debata (132)

Kažimír je obvinený z úplatku pre bývalého prezidenta Finančnej správy Františka Imreczeho. Ten bol v skutočnosti jeho podriadeným – minister financií prezidenta vymenúva i odvoláva. Ani ho priamo nepodplatil, iba mal doniesť úplatok v hodnote cca 50-tisíc eur. Od koho, zatiaľ nevieme. Prečo by mal byť minister doručovateľom úplatku služobne podriadenému? Trochu divné.

Vlastne čo vieme, je iba to, že celé obvinenie je založené na výpovediach Imreczeho, ktorý bol stíhaný aj v iných veciach a bol určitý čas zadržaný vo väzbe. Potom sa z neho stal kajúcnik. Iné dôkazy nepoznáme. Sám Kažimír povedal, že chýbajú a skutkový stav v uznesení je nepravdivý.

Nech už je obvinenie akokoľvek závažné a pravdivé, vrhá zlé svetlo na NBS, a to najmä v zahraničí. To využili viacerí koaliční politici a vyzvali Kažimíra, aby odstúpil a zbytočne nepoškodzoval renomé významnej inštitúcie, Slovenska vôbec. Podpredsedníčka vlády a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová Kažimírovi odkázala, aby si vzal príklad z rakúskeho expremiéra Sebastiana Kurza, ktorý sa cez víkend vzdal funkcie, aby nepoškodzoval Rakúsko.

Ak je Kažimír presvedčený, že ide o čistý výmysel, odstupovať by nemal, lebo dá zelenú podobným tlakom v budúcnosti. A to môže uškodiť Slovensku ešte viac.

Pridala sa aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá vyhlásila, aby guvernér zvážil odstúpenie z funkcie. Jedným dychom dodala, že rešpektuje prezumpciu neviny a o vine musí rozhodnúť súd. To je dôležitá poznámka, pretože sa vytvára falošná a nebezpečná atmosféra, že každé obvinie z korupcie je automaticky pravdivé.

To sa, samozrejme, niektorým veľmi dobre hodí, veď Kažimír je nateraz najvyššie obvineným bývalým smerákom. Preto neprekvapilo vyjadrenie expremiéra a bývalého Kažimírovho straníckeho šéfa v Smere Roberta Fica, že by bol blázon, keby odstúpil. Možno nejde ani tak o samotné obvinenie, ale iba o uvoľnenie miesta guvernéra. Fico naznačil, čo sa už dlhšie šušká, že súčasná koalícia by si rada dosadila na čelo NBS vlastného človeka. Odvolať Kažimíra nemôžu, tak sa hľadajú cestičky, ako to dosiahnuť. Dokonca už padli aj nejaké mená.

Na druhej strane si treba pripomenúť, že Kažimír sa stal guvernérom NBS trochu zvláštne. Bývalý guvernér Jozef Makúch, ktorého do funkcie nominovala vláda, kde bol Kažimír ministrom financií, predčasne odstúpil. Za nástupcu vybrala Pellegriniho vláda vlastného ministra financií Kažimíra. Nemožno sa vyhnúť špekulácii, že to bolo vopred dohodnuté a Kažimír si rezervoval teplé miesto po skončení ministrovania. To nehovorí o vysokej politickej kultúre predstaviteľov Sme­ru.

Kažimír nemá na výber dobré riešenie. Keď odstúpi, budú ho všetci chváliť, lenže možno príde zbytočne o stoličku, na ktorú má niekto eminentný zálusk. Ak je však presvedčený, že ide o čistý výmysel, odstupovať by nemal, lebo dá zelenú podobným tlakom v budúcnosti. A to môže uškodiť Slovensku ešte viac.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Peter Kažimír #NBS #Smer #prezidentka #František Imrecze #kajúcnici