Kolaloka za klobásu

Jedna z najlepších svetových filmových satír je nepochybne česká westernová paródia Limonádový Joe aneb Koňská opera z roku 1965 podľa predlohy Jiřího Brdečku.

13.10.2021 20:00
debata (6)

O čo je morálka v Stetson City poklesnutejšia, o to viac ju zachraňuje limonádový moralista, ktorý všetkých prichádza vykúpiť z otroctva alkoholizmu „lihuprostou“ a zároveň „alkoholickou“ kolalokou. Teda celkom účelovým estrádnym obchodom.

Politika už dávno pripomína skôr estrádnu šou, ako úsilie o spravovanie vecí verejných. Súčasťou politiky smerujúcej voči verejnosti je však aj spôsob, ako sa o nej informuje. Situácia chorého českého prezidenta Miloša Zemana v čerstvo povolebnom českom prostredí nech nám slúži ako príklad. Miloš Zeman je od nedele hospitalizovaný v Ústrednej vojenskej nemocnici, kam ho mobilná jednotka intenzívnej starostlivosti previezla tesne po tom, čo sa stretol s premiérom Andrejom Babišom.

Správy hovorili o tom, že prezident už počas prevozu skolaboval, internetom obiehali nejasné fotky bulvárneho charakteru a mnohí ho už pochovali: dôkazom buď napríklad výzva olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera na modlitbu o uzdravenie či mediálna analýza odevu politikov v tmavých tónoch. Do toho hovorca Hradu Jiří Ovčáček oznámil, že choroba prezidentovi nezabraňuje plniť si ústavné povinnosti. Priestor na špekulácie a „štengrovanie“ napätia ako vyšitý.

Okrem vyhlásenia ošetrujúceho lekára, že jeho stav je stabilizovaný, mala verejnosti poslúžiť sťaby dôkaz o jeho kompetentnosti správa z Hradu, že mu „chutí“. Nuž a tak dostala politická estráda nové palivo, aspoň sa môžu odborníci aj novinári bulvárne piplať v zbytočnej analýze domnelého Zemanovho jedálneho lístka a vyvodzovať z toho jasné diagnózy.

Lebo dnes robí politiku vínna klobása a „meruňkový knedlík".

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Miloš Zeman #české voľby #Jiří Ovčáček #Limonádový Joe