Povinné záchranné koleso

Kvóty pre hranie slovenskej hudby sú témou šesť rokov. Zákon o vysielaní a retransmisii presadil bývalý minister kultúry Marek Maďarič.

14.10.2021 20:00
debata (12)

Súkromné rádiá boli od apríla 2016 zaviazané hraním 20 a neskôr 25 percent slovenskej produkcie, verejnoprávny rozhlas ešte o 10 percent viac.

Zdvihla sa vlna nevôle – jednak z typicky komerčných dôvodov, ktorými argumentovali súkromné stanice, jednak sa argumentovalo lacným nacionalizmom, pretože s návrhom prišla SNS. Ukazuje sa však, že to bolo skôr také klasické protestovanie z „povinnosti“, pretože teraz, keď ministerstvo kultúry prichádza so zrušením kvót, hudobná obec protestuje. Podľa nej to celkovo uškodí slovenskej hudbe. Čo sa deje?

Ukázalo sa, že počúvanosť slovenskej hudby skutočne stúpla; a nielen to, očividne s tým väčšina poslucháčov problém nemá. Zmysluplnosť uvádzania domácej produkcie sa ukázala aj v kritickej situácii pandémie. Bez ohľadu na kvalitu tvorby ide navyše aj o prirodzené garantovanie priestoru pre tvorcov začínajúcich alebo tvorcov menšinových žánrov.

Pri argumentácii, že aj v našom okolí existujú krajiny, ktoré žiadne povinné kvóty nemajú, a predsa sa domácej hudby nevzdávajú (napr. Česko), sú nedostatočné. Na kultúrnom poli sa totiž lepšie ako kdekoľvek inde ukazuje, že v prístupe k domácej tvorbe zďaleka nerozhodujú len čísla v tabuľkách a regulácie, ale aj čosi ako kultúrna sebaúcta. Vzhľadom na katastrofický stav slovenskej kultúry ako celku je vysoko pravdepodobné, že bez istých zákonom stanovených kvót by domáca tvorba pod výlučne neregulovaným komerčným tlakom pokojne i zanikla a pes by po nej neštekol.

To, samozrejme, neznamená, že kvóty stačia. Momentálne sú však niečím ako záchranným kolesom.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Maďarič #SOZA #kvóty na slovenskú hudbu #Natália Milanová