Plátanie dier v školstve. Študenti budú učiť

Nedostatok učiteľov trápi Slovensko dlhodobo. Pre vedenia základných a stredných škôl, zvlášť v Bratislave, sa stalo na začiatku každého školského roka verbovanie učiteľov na matematiku, fyziku, informačné technológie, jazyky či biológiu nočnou morou.

17.10.2021 20:00
debata (6)

A to napriek tomu, že mzdy v školstve sa v posledných rokoch zvyšovali. Pre mladých učiteľov sú stále nízke, najmä ak si ich porovnajú s vysokoškolsky vzdelanými rovesníkmi. Pokiaľ sa chce mladý človek v hlavnom meste osamostatniť alebo prichádza z iného regiónu, z ponúkaného platu proste nevyžije. Ak aj sa tak stane, učiteľstvo sa pre mnohých stáva iba prestupnou stanicou pri hľadaní finančne lukratívnejšieho zamestnania.

Ministerstvo školstva to chce zmeniť novelizáciou zákona, ktorá by umožňovala školám zamestnať na dohodu aj študentov pedagogiky. Tí sa však stále učia, ako vlastne učiť, niektoré zručnosti i vedomosti im stále chýbajú. Že tak môže utrpieť vzdelávanie, niet pochýb. Pokračovanie v dlhodobej praxi plátania dier úplne nekvalifikovanými učiteľmi je možno ešte horšie. V kritickej situácii v Bratislave už nepomáha ani to. Zdá sa, že celá novelizácia zákona je účelovo pripravená práve pre hlavné mesto. Topiaci sa aj slamky chytá. Navyše študenti z regiónov si môžu popri vysokej škole privyrobiť, získať prax a čiastočne sa aj osamostatniť.

Je zrejmé, že bez adekvátneho zvýšenia platov – aj formou regionálnych príplatkov na bývanie – najmä mladým učiteľom krízu nikdy nevyriešime. Na to môžu nateraz zabudnúť, mzdy učiteľov v nasledujúcom roku by mali napriek zvyšovaniu cien klesať.

Minister financií Igor Matovič odkazuje ministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi, že platy sú jeho parketa, na reformu školstva dostane z plánu obnovy navyše milióny eur, nech si nejako poradí. Zamestnávanie študentov tak potom ostane pre školy ako jediná možnosť do budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #IT #študenti #školstvo #fyzika #matematika #cudzie jazyky #nedostatok učiteľov