Očkovacia lotéria a tretia dávka: na úkor seniorov

Ministerstvo zdravotníctva spustilo očkovanie treťou dávkou. Konečne, pretože meškáme za inými európskymi krajinami. Na rozdiel od nich sa však nemôžu dať zaočkovať všetci seniori. Prečo, to je ťažko pochopiteľné. Veď vakcín máme nazvyš, oproti niektorým štátom EÚ máme percentuálne iba zhruba polovičnú zaočkovanosť.

18.10.2021 19:00
debata (28)

Zatiaľ sa u nás môžu dať očkovať treťou dávkou iba ľudia nad 55 rokov s vážnymi či chronickými ochoreniami znižujúcimi imunitu a pracovníci v rizikových profesiách ako napríklad zdravotníci alebo učitelia. Stačí im na to iba potvrdenie obvodného lekára. S ním sa môžu dať zaočkovať v podstate kdekoľvek. Nepotrebujú na to žiadny komplikovaný elektronický systém ako pri prvej a druhej dávke. To je pravdepodobne aj dôvod, prečo sa naši seniori nemôžu ešte dať očkovať posilňujúcou dávkou. A to ani po ôsmich mesiacoch po druhej dávke.

Pritom v iných krajinách EÚ seniori môžu dostať posilňujúcu dávku už po šiestich mesiacoch. Po polroku po očkovaní totiž protilátky klesajú rýchlym tempom a účinnosť vakcíny proti novému, a dnes už jedinému, delta variantu je oveľa nižšia. Seniori, ktorí sa dali zaočkovať ešte v zime či na začiatku jari, tak budú počas začínajúcej tretej vlny slabo chránení.

Vývoj pandémie nie je v Božích rukách, ako tvrdí Matovič, ale v našich, zvlášť koaličných politikov. Čím menej sa do toho bude miešať minister financií, tým to bude lepšie.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský to nemá ľahké, je neustále pod paľbou verejnej kritiky šéfa hnutia OĽaNO, ktoré ho do funkcie nominovalo. Áno, ide o ministra financií Igora Matoviča, ktorý iba potvrdzuje svoju neokrôchanosť. Pritom by si mal najprv pozametať pred vlastným prahom. Presadil nezmyselnú očkovaciu lotériu, hoci ho experti upozorňovali, že televízna estráda presvedčí iba nepatrný zlomok ľudí. Povedzme si to na rovinu, ide o milióny eur vyhodených do vzduchu. A to v čase, keď v štátnom rozpočte chýbajú peniaze na financovanie zdravotníctva a školstva. Z prázdnej špajzy (ako rád Matovič pripomína) on sám ešte nejaké zásoby vyhodí von oknom. Namiesto toho, aby sa vláda tak ako inde v EÚ cielene zamerala na nerozhodných a váhajúcich (antivaxerov nepresvedčí už nikto) a lekári a vedci by im nepretržite odpovedali na ich relevantné otázky a vysvetlili oprávnené pochybnosti.

Dalo by sa to ešte zmeniť. Lenže Matovič forsíruje pokračovanie lotériovej estrády a opäť obviňuje stranu SaS (teda nepriamo Richarda Sulíka), že mu zázračnú zbraň blokuje. Navyše sa vyhráža, že opäť presadí celoplošné testovanie. V jednom má však pravdu: nikde vo svete, okrem azda niektorých republikánskych štátov USA, demokratická opozícia nebojuje všetkými zbraňami proti nemu, nech to stojí, čo to stojí. Robert Fico a čiastočne i Peter Pellegrini, sa takto priamo hlásia k zodpovednosti za tretiu vlnu. Ak dopadne zle, maslo bude aj na ich hlave.

Vývoj pandémie nie je v Božích rukách, ako tvrdí Matovič, ale v našich, zvlášť koaličných politikov. Čím menej sa do toho bude miešať minister financií, tým to bude lepšie. Reálne nám totiž hrozí, že cez zimu budeme mať nielen málo zaočkovaných, ale zraniteľní seniori budú pre chýbajúcu tretiu dávku už iba minimálne chránení. Dôsledky si radšej nepredstavujme.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Igor Matovič #demokratická opozícia #vakcinácia #očkovacia lotéria #tretia dávka