Keď poslanec útočí na dieťa

Poslanec Tomáš Taraba zverejnil na sociálnej sieti fotku dcéry prezidentky Zuzany Čaputovej Emmy z víkendovej módnej prehliadky so zdanlivo nevinným popisom „Po včerajšom dni vieme, že máme na Slovensku novú topmodelku.“ Rozpútal tak búrlivú diskusiu vo virtuálnom priestore.

19.10.2021 20:00
debata

Mnohí sa pýtajú, čo je na tom zvláštne, veď ide iba o verejne dostupnú fotku, kde mladé dievča dokonca chváli. Ale je to skutočne tak? Taraba je predsedom strany Život – národná strana a do parlamentu sa dostal cez kandidátku kotlebovcov. Vystupuje proti komunite LGBT či interrupciám. Hodnotovo stojí na úplne opačnej strane ako prezidentka. Jej propagácia, či jej rodiny, nedáva žiadny zmysel. Práve naopak.

Mladé dievča na fotke vyzerá nevinne, ale iba na prvý pohľad. Poslanec Taraba to dobre vie. Dievča, ktoré ešte nemá osemnásť rokov, je totiž okrem iného nakrátko ostrihané. To podprahovo môže podsúvať sympatie napríklad ku komunite LGBT. Zverejnenie na sociálnej sieti má jediný účel: Pozrite sa, takto vyzerá dcéra prezidentky. Súhlasíte? Taraba dobre vedel, že vzbudí záujem. O to mu išlo.

Status si všimla aj polícia. Na sociálnej sieti použila silné slová ako stredovek, verejný lynč mladistvého dievčaťa či exemplárny prípad šikanovania cez internet. Či Tarabovi niečo reálne hrozí, je otázne. Ako poslanec má imunitu. On sám namieta, že nejde o nič iné, ako keby niekto napísal, že jeho syn je talentovaný hokejista.

Je vinný iba Taraba? Keby spoločnosť bola vyspelá, žiadne posmešné reakcie by sa nevyskytli. Prezidentka má pravdu, že útok na politika cez jeho deti je politické dno. Musí si byť tiež vedomá, že ktokoľvek z rodiny politika vstúpi do verejného života – modeling ním je – stáva sa stredobodom záujmu. Nepriatelia nespia, sliedia po každom lacnom politickom bode. Je to síce neetické, nečestné a zbabelé, ale žiaľ politická realita dneška.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #modeling #sociálne siete #polícia SR #Zuzana Čaputová #Tomáš Taraba #deti a rodičia