Interrupcie: Nejde o život, ale o moc

Poslankyňa Anna Záborská s buldodžou vôľou bojuje proti interrupciám. V jej svete akoby nič iné ani nejestvovalo. Jej návrh sa prekvapivo dostal do druhého čítania a v parlamente sa očakáva búrlivá diskusia.

20.10.2021 20:00
debata (80)

Oproti predchádzajúcemu návrhu či iniciatíve jej už bývalého kolegu z poslaneckého klubu Martina Čepčeka aktuálnu novelu naoko „zliberalizovala“. Chce finančnou výpomocou podporiť sociálnu situáciu žien a rodín. To sa musí kvitovať, ale je to iba trik. Ruka v ruke s tým sa zakazuje reklama podporujúca interrupciu či predlžuje čakacia lehota na zákrok.

Záborská – podobne ako rovnaké ideologické hnutie na celom svete – sa sofistikovane a klamlivo schováva za ochranu života (pro-life). Tieto iniciatívy sa len tak hemžia „životom“ – napríklad Fórum života, Áno pre život či Vyber si život. A tým sa snažia vsugerovať, že tí, ktorí nesúhlasia, sú proti životu. Skutočne im ide o život?

Ak áno, záležalo by im na kvalite života: dotyčných žien, nechcených detí, narušených rodinných vzťahov. Prečo nechcú chrániť zdravie žien a dovoliť im zdraviu šetrnú tabletkovú interrupciu? Hoci prízvukujú, ako im ide o každé jedno dieťa, pripúšťajú interrupcie v prípade znásilnenia a zo zdravotných dôvodov. Keby sme chceli byť akurátni, tu nejde o zničenie nenarodeného života, o právo na život?

Aj s otázkou, kedy vlastne vzniká život, veľmi umne manipulujú. O tom, že život vzniká narodením, ako to bolo po stáročia, už ani nediskutujú. Hranicu neustále posúvajú smerom k počatiu. Neštítia sa pritom využívať výsledky liberálneho vedeckého bádania. Bude však počatie konečnou hranicou? Čo ak im v budúcnosti nebude stačiť ani počatie? Bude už jeho prerušenie či dokonca nerealizovanie bránením vzniku života? Absurdné? Ideológie si nikdy v dejinách medze pri dosiahnutí cieľov nekládli.

Tak ako pri každej ideológii, tak aj v tej „pro-life“ ide v prvom rade o moc nad človekom a jeho životom, o výsadu určovať, dozerať a trestať. Boj proti potratom je novodobým honom na čarodejnice. A ten sa tak ľahko nezastaví. Talibanské praktiky nemusia byť až také vzdialené.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliban #Anna Záborská #ideológia #interrucpie #pro-life