Ceny bytov: Dobre už bolo?

Každý rád spomína na staré dobré časy, keď všetko bolo iné - lepšie. Na udalosti spred pár rokov sa zväčša pozeráme cez ružové okuliare. Volá sa to spomienkový optimizmus a väčšinou ide o ilúziu. O ilúziu však nejde v spomienkach ľudí, ktorí kupovali domy či byty pred ani nie desiatimi rokmi. Odvtedy ich cena stúpla až o polovicu a v krajských mestách mimo Bratislavy dokonca o raz toľko. Tí si teraz môžu mädliť ruky.

24.10.2021 19:00
debata (51)

Aby sme boli úplne korektní, dodajme, že čísla o raste cien nehnuteľností z dielne Národnej banky Slovenska a Štatistického úradu sa líšia. Kým centrálna banka hovorí o raste, ktorý siaha takmer do nebezpečného pásma bubliny, štatisti túto horúčku chladia. No trend je jasný – byty a domy sú čoraz drahšie.

No o ne tu teraz nejde. Ide tu predovšetkým o ľudí, ktorí si chcú zaobstarať svoju vlastnú strechu nad hlavou. Tí si, naopak, môžu iba neveriacky pretierať oči nad každým novým údajom o raste cien bývania.

Aby bolo jasné, nehovoríme, že ide o katastrofu. Úroky sú stále na rekordných minimách a ekonómovia v najbližšom období predpovedajú slušný rast platov. No mnohým mladým ľuďom s deťmi, ktorí sa chcú osamostatniť a nechcú už bývať s rodičmi, to začína pripomínať neriešiteľný rébus.

Finanční odborníci sa už v praxi stretávajú s ľuďmi, ktorí nedosiahnu ani na lacný úver z banky. Buď im nestačia platy, alebo nemajú toľko našetrené. Ostáva im už iba požičať si od rodiny či známych alebo si zobrať „spotrebák“ s vyššími úrokmi. V dnešnej situácii sa mnohým ľuďom už ani neoplatí počkať, kým si našetria, pretože za ten čas ceny opäť narastú.

Dúfajme, že vládni politici sledujú, že situácia s dostupnosťou bývania sa zhoršuje. Vari ich to nakopne, aby konečne začali konať.

Nepomáha im už ani to, keď si v predbežnej zmluve o kúpe nehnuteľnosti nájdu doložku, ktorá hovorí, že jej konečná cena bude o pár tisíc eur vyššia. To značí, že situácia je naozaj zlá.

Otázkou je, čo sa s tým dá urobiť. Jedným z riešení je výstavba lacných nájomných bytov. Pre mladé rodiny by boli lacnou alternatívou na rozbeh do života. Zároveň by znížili dopyt po bývaní, čo by mohlo spomaliť rast cien ostatných nehnuteľností na trhu.

A možno by výstavba nájomných bytov pomohla rozbiť pomýlenú predstavu, že v podnájme bývajú iba sociálne slabší. V Nemecku či v susednom Rakúsku takto býva skoro polovica obyvateľov a nepovažuje sa to za hanbu.

Dúfajme, že vládni politici sledujú, že situácia s dostupnosťou bývania sa zhoršuje. Vari ich to nakopne, aby konečne začali konať. Toľko pertraktovaný návrh zákona o výstavbe nájomných bytov z dielne Sme rodina bol predložený na októbrovej schôdzi. Poslanci budú mať možnosť ho odklepnúť a výstavbe by nemalo nič brániť. Teda až na samotnú výstavbu. Tá čelí mnohým pripomienkam odborníkov. Viacerí experti vyčítali kollárovcom, že ich plány sú nedomyslené a hrozí, že straty bude musieť vykryť štát.

Ako to nakoniec dopadne? Ťažko predvídať. No aj keby poslanci zákon o nájomných bytoch posunuli ďalej, cesta k vlastným kľúčom a dostupnému bývaniu bude pre mnoho ľudí ešte poriadne dlhá.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba bytov #ceny bytov #výstavba nájomných bytov