Až na dno žumpy

Na verejnosť sa dostali tajné nahrávky, ktoré zachytávajú stretnutia Fica, Kaliňáka, Paru, Bödöra st. a Gašpara ml. na poľovníckej chate. Niektoré médiá neváhali túto „kauzu“ označiť ako Gorila 2. V skutočnosti sme sa zo zverejnených videí zatiaľ dozvedeli len veľmi málo na to, aby bolo možné robiť nejaké ďalekosiahle závery. Jedno je však zrejmé, vidíme, ako sa Slovensko ponára čoraz hlbšie do morálnej žumpy.

26.10.2021 19:00
debata (288)

Zdôvodnenie, že polícia sledovala pytliakov a čírou náhodou pri tom nahrala Fica a spol., neznie veľmi presvedčivo. Keď už niekto urobil tento riadený únik informácií do vybraných médií, tak si mohol dať aspoň tú námahu, aby si vymyslel trochu lepšiu zámienku. Už týmto sa stáva „monitorovanie pytliakov“ dosť nedôveryhodné.

Na druhej strane vyhlásenia predstaviteľov Smeru, že ide o slovenský Watergate sú rovnako pritiahnuté za vlasy. Nemáme informácie, že by sledovanie nariadil premiér alebo minister vnútra. V každom prípade táto nadpráca vyšetrovateľov je neakceptovateľná. Čo bude nasledovať? Videá zo súkromia, zachytávajúce politikov v intímnych okamihoch? To naozaj chceme, aby sa Slovensko zmenilo na krajinu špicľov, v ktorej bude mať každý na každého v šuplíku pripravený „kompromateriál“ a vo vhodnej chvíli ho vytiahne?

Ak je neprípustné, že Kočner dal sledovať novinárov, ako môžeme akceptovať, že niekto obdobným spôsobom sleduje politikov? Pokiaľ sa pohybujeme v legálnom rámci, nemožno ospravedlniť také konanie, keď niekto na dosiahnutie svojich cieľov neváha použiť akýkoľvek prostriedok na diskreditáciu svojho oponenta.

Ak je neprípustné, že Kočner dal sledovať novinárov, ako môžeme akceptovať, že niekto obdobným spôsobom sleduje politikov? Pokiaľ sa pohybujeme v legálnom rámci, nemožno ospravedlniť také konanie, keď niekto na dosiahnutie svojich cieľov neváha použiť akýkoľvek prostriedok na diskreditáciu svojho oponenta.

Je smutné, že nik z vládnych predstaviteľov neodsúdil takéto praktiky alebo aspoň nevyjadril znepokojenie. Naopak, to, čo v tejto súvislosti zverejnil Igor Matovič na svojom facebooku, iba dokazuje, že tento nezrelý jedinec sa nikdy nemal stať premiérom, pretože nepozná mieru a nemá žiadne zábrany.

Jediný, kto sa zatiaľ ozval a označil zverejňovanie dôkazov a informácií zo spisov v prípravnom konaní mimo zákonného rámca „za absolútne neprípustnú snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní a súdov pred ich rozhodovaním, za snahu o marenie vyšetrovania, ale aj snahu o manipulovanie verejnej mienky", bol generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý dal únik medializovaných videí preveriť.

Maslo na hlave má však aj druhá strana – už len to, v akom zložení sa dotyční stretli na chate, ukazuje, že ak by Fico s Kaliňákom neboli zainteresovaní do káuz Norberta Bödöra a Tibora Gašpara, tak by sa nestretávali s ich príbuznými kdesi uprostred lesa. A už len takou čerešničkou na torte je nahrávka, v ktorej Fico sľubuje, že zariadi, aby Kočner nezačal rozprávať.

Ak bude takýchto nahrávok viac, nepochybne to Ficovi zlomí väzy. No ak sa ukáže, že policajti sledovali bez príčiny partiu ľudí na chate, ponorí sa Slovensko až na samé dno morálnej žumpy.

© Autorské práva vyhradené

288 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar #Norbert Bödör #marek para #Pavol Gašpar