Toto má byť tá bomba? alebo Gorila 2 sa nekoná

Kauza „poľovnícka chata“ vyzerala spočiatku ako premyslená teasingová kampaň, aké poznáme z reklám. V pondelok sa objavila malá „chuťovka“, ktorá mala za cieľ ľudí navnadiť a vyvolať u nich zvedavosť. A tak všetci s napätím čakali, kedy sa objaví pokračovanie a vybuchne mediálna bomba. Lenže celá kauza vyfučala skôr, než sa rozbehla. Bublina praskla. Žiadna Gorila 2 sa nekoná.

28.10.2021 19:00
debata (67)

Skrytá kamera na chate nezachytila žiadnych pytliakov porciujúcich jeleňa ani politikov, ktorí kujú pikle. Zo zverejnených nahrávok sme sa dozvedeli len toľko, že Para s Bödörom nemajú v láske Kaliňáka, Ficovi niekto ukradol 50-tisíc eur z kancelárie na Súmračnej a on to nenahlásil polícii. A že smeráci, ktorí obviňovali zo smrti Milana Lučanského kdekoho, sú nesmierni cynici, lebo mu chcú prišiť veci, ktoré už on nemôže potvrdiť ani vyvrátiť. V kontexte toho, ako sa Smer stavia k očkovaniu, nepochybne zaujala informácia, že Robert Fico prekonal covid a priznal, že je to strašná choroba. A tak asi najväčší prehrešok, ktorý vyplynul z nahrávok, je ten, že advokáti ešte pred vypočutím ovplyvňovali svedka.

V poľovníckej chate kdesi v lesoch pri Vrábľoch sa však nič nezákonné nestalo. Tí, čo tieto videá vypustili von, si pravdepodobne mysleli, že sa im podarí predĺžiť väzbu pre bývalého policajného prezidenta Gašpara, resp. poškodiť Smer. Dosiahli však pravý opak. Keďže špecializovaný trestný súd zamietol predĺženie väzby pre obvinených v kauze Očistec, Gašpar a spol. pôjdu z väzenia von a Smer na tejto amatérskej akcii len získa politické body.

Ľudia na Slovensku majú radi martýrov. Mečiar by o tom vedel hovoriť. Táto „kauza“ v konečnom dôsledku pomôže Smeru. Jeho predstavitelia budú mať v rukách silný argument, že vláda neváha zneužiť svoju moc na prenasledovanie opozície. Hoci zatiaľ nevieme, kto to celé spískal, toho biľagu sa už nezbavia. Ľudia si budú pamätať len to, že Matovičova vláda umožnila bezdôvodne špehovať opozíciu.

Na Súmračnej sa idú všetci popukať od smiechu a smeráci už vyrábajú videá parodujúce túto kauzu. V rozbehnutom vlaku zn. Smer tak títo babráci nechtiac priložili pod kotol. Pravdepodobne sa to čoskoro odrazí aj v raste preferencií. Nechtiac tak vlastne prikrmujú svojho úhlavného nepriateľa.

Táto kauza stavia do nelichotivého svetla aj niektoré slovenské médiá. Tie vopred ohlasovali niečo veľké, hoci v rukách zjavne nič nemali(ku cti im slúži, že si potom nasypali popol na hlavu). A vôbec im pritom neprekážalo, že zverejňujú informácie zo živých spisov. To je dlhodobá boľačka našich médií, ktorú takmer nik nerieši. Stavia nás to do pozície „banánových“ republík, kde vládnu rôzne kliky.

Nuž ale čo by sme chceli v krajine, kde bulvárne „odhalenia“ vznikajú po dohode príslušnej redakcie „celebritami“ a kde sa investigatíva zväčša redukuje na kamarátšafty s vyšetrovateľmi (česť výnimkám, akou bol napr. Ján Kuciak).

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Robert Kaliňák #Tibor Gašpar #Norbert Bödör #marek para #kauza odpočúvania na chate