Kto dopláca na liečbu neočkovaných?

Tretia vlna naberá na sile. Ako aj v minulosti zabúdame, že koronavírus neohrozuje iba zdravie infikovaných. Mnohým ľuďom nemocnice musia odoprieť kvôli nedostatku kapacít plánované operačné, ale aj neplánované zákroky. Navyše covid riadne vyčerpáva finančné zdroje v zdravotníctve, ktoré budú chýbať inde.

02.11.2021 19:00
debata (245)

Počty ľudí chorých na covid nielenže zapĺňajú infekčné a pľúcne oddelenia, ale postupne obsadzujú aj ostatné. Pacienti, ktorí čakajú na dlhšie plánovanú operáciu, napríklad na ortopédii alebo chirurgii, sú opäť odsunutí na neskorší termín. Chýbajú nielen lôžka, ale aj personál. Hoci títo pacienti nie sú priamo ohrození na zdraví, zabúdame, že ich často trápia bolesti či sú obmedzovaní v bežnom živote a zvyčajne sú odkázaní na pomoc iných. Napríklad taký zničený bedrový kĺb dokáže poriadne skomplikovať život, o bolestiach nehovoriac.

Niektorým pacientom bola operácia odsunutá už počas prvej, potom druhej vlny, nakoniec sa nedostali do poradia ani cez leto a opäť musia čakať. Dokedy? To teraz nikto netuší. A stále pribúdajú noví pacienti, ktorí potrebujú operáciu, aj keď nie akútnu. Títo pacienti z veľkej miery trpia iba preto, že niektorí občania sa nechcú za žiadnu cenu dať zaočkovať. Pretože sú to v drvivej väčšine oni, ktorí s ťažkým priebehom covidu zapĺňajú nemocnice. Áno, majú právo nedať sa očkovať.

Nečudo, že sa dokonca ozývajú hlasy, aby si nezaočkovaní hradili liečbu covidu sami. Neetické? Je ale etické, keď ľudia s inými diagnózami majú doplácať na tzv. slobodné rozhodnutie nezaočkovaných?

Mali by však myslieť aj na druhú stranu mince. Pre ich svojvôľu, neochotu, veľakrát aj neopodstatnený strach a niekedy najmä nerešpektovanie hygienických pravidiel trpia ľudia, ktorí sa správajú disciplinovane, myslia na iných, chránia sa a dali sa zaočkovať.

Bagatelizovanie vírusu stojí aj nemalé peniaze. Liečenie konkrétneho pacienta napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu stálo najväčšiu zdravotnú poisťovňu 11-tisíc eur. Poriadna suma. Koľko operácií za ňu mohli urobiť? Celkovo za liečbu pacientov, u ktorých sa potvrdil covid, VšZP už vyplatila zhruba 31 miliónov eur a pri podozreniach z infekcie ďalších takmer 41 miliónov eur. Priemerná cena za liečenie jedného pacienta vyjde podľa premiéra Hegera na 1 200 eur. Ak je stav veľmi vážny, môžu sa celkové náklady vyšplhať aj na niekoľko desiatok tisíc eur. Pritom jedna vakcína stojí iba zhruba 20 eur.

Netreba pripomínať, ako je naše zdravotníctvo podvyživené. Zbytočné výdavky na covid ho ešte viac vyčerpávajú. Ak minieme zbytočne veľa peňazí na liečbu covidu, budú nám chýbať inde – na zákroky a operácie, na rozvoj, na zdravotníkov, na nové prístroje… Vírusu sa nemožno úplne vyhnúť, ale jeho šírenie môžeme minimalizovať. To by si všetci, ktorí broja proti očkovaniu, mali uvedomiť. Naša spoločnosť nemá neobmedzené finančné zdroje.

Nečudo, že sa dokonca ozývajú hlasy, aby si nezaočkovaní hradili liečbu covidu sami. Neetické? Je ale etické, keď ľudia s inými diagnózami majú doplácať na tzv. slobodné rozhodnutie nezaočkovaných? Zabúda sa, že sloboda jedného sa končí tam, kde ohrozuje slobodu druhého. Zdravie je sloboda.

© Autorské práva vyhradené

245 debata chyba
Viac na túto tému: #Sloboda #zdravoníctvo #koronavírus #Covid-19 #vakcinácia #náklady na liečbu