Hanba v Prahe

Česi zatiaľ ešte nevedia, ako bude vyzerať personálne zloženie novej vlády, ale dozvedeli sa, že sa rozrastie. Jednoznačne však nejde o potrebné rozšírenie počtu ministrov.

03.11.2021 20:00
debata (18)

Pravicové strany sa správajú ako vlajkonosiči zápasu za štíhly štátny aparát, ale v tomto prípade idú proti vlastným zásadám. Zrazu je totiž nevyhnutné ulahodiť osobným politickým záujmom.

Piráti sa po voľbách dožadovali rovnakého počtu ministrov ako ich predvolebný koaličný partner Starostovia a nezávislí (STAN). Nastal však problém. Voliči prekrúžkovali takmer všetkých kandidátov STAN, a preto sa Pirátom ušlo len veľmi málo poslaneckých mandátov.

Pri súčasnom počte členov vlády by si obe strany rozdelili im pridelené rezorty v pomere 2¤:¤2 alebo 3¤:¤1. Keďže sa počet ministrov zvýši, rozdelia si medzi sebou sedem postov (4¤:¤3). Dva z nich budú nové: minister pre legislatívu a minister pre európske záležitosti. Budúca vládna koalícia, ktorá si neželá prebujnený štátny aparát, by si väčší nezmysel ťažko mohla vymyslieť.

Minister pre legislatívu? Zriadenie tejto funkcie zdôvodňujú tým, aby sa zabránilo predkladaniu nekvalitne napísaných návrhov zákonov. Čiže vznikajúca vláda ráta s tým, že na ministerstvách budú pracovať aj lajdáci?

Minister pre európske záležitosti? Vytvorenie tohto postu objasňujú tým, že treba koordinovať politiku štátu vo vzťahu k Európskej únii a zlepšiť prípravy na české predsedníctvo v Rade EÚ. Na porovnanie, Slovensko si aj pri svojom predsedníctve vystačilo s rezortom, ktorý má celý názov Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky.

Keby takéto posty vymyslel Andrej Babiš, už dosluhujúci premiér, tak by jeho politickí súperi nepochybne vrieskali, že jedine vytvára trafiky pre svojich verných, aby mohli byť oslovovaní pán minister a zarábať veľa peňazí.

Podľa politických strán budúcej vlády je však všetko v poriadku. V skutočnosti je to opačne.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #stan #Andrej Babiš #české voľby