Sme na jednej lodi. Prestaňme sa deliť

Počet infikovaných raketovo rastie. V predchádzajúcich vlnách sme v podobnej situácii denne skloňovali zakliate slovo lockdown. Opatrnosť ľudí bola veľká, školy boli zatvorené, hygienické opatrenia sa striktne dodržiavali. Dnes z toho takmer nič naplatí, o zavedení lockdownu sa iba šušká, všetci majú z neho strach.

03.11.2021 19:00
debata (110)

Podľa najnovšieho prieskumu by 45 % ľudí nesúhlasilo s lockdownom, a z tých, ktorí odmietajú očkovanie, až 65 %. Svoj podiel viny majú na tom politici. Najprv mylne vštepovali nádej, že vakcína všetko vyrieši. Keď sa tak nestalo, nemajú poruke alternatívu. Aj pri presviedčaní o očkovaní sa celá kampaň zvrhla na požívanie výhod. Vidieť zmysel očkovania iba v tom, že sa dá na ňom zarobiť či ísť na pivo alebo do kina, je primitívne. Ide predsa o elimináciu a osobnú prevenciu voči smrteľnej chorobe.

Navyše sa ukázalo, že v postkomunis­tických krajinách sú ľudia oveľa skeptickejší. Výsledkom je, že nedôverujú novým technológiám vakcín. Alternatívu v podobe tradičnej vakcíny založenej na neaktivovanom víruse (ako pri chrípke), ktorá sa aplikuje v Číne a Indii, im politici neponúkli. Táto vakcína je síce menej účinná, ale tiež chráni. Keď sa k tomu pridá fakt, že účinnosť vakcín voči novým variantom je oveľa nižšia a vôbec netrvá rok, ako sa sľubovalo, nemôžeme sa čudovať veľkej vlne odporu. Pomohla by aj reflexia zo strany farmaceutických koncernov či zníženie ceny, veď na dodatočných dávkach zarobia.

Pokiaľ niekoho irituje slovo lockdown, príklad by sme si mohli vziať z Ruska, kde ho elegantne obišli a vyhlásili dni pracovného pokoja.

Čísla však stúpajú v celej Európe. No tam, kde je vyššia preočkovanosť, pomalšie. Sprísneniu opatrení sa pravdepodobne nevyhne ani jedna krajina. V situácii, keď politici sľubovali, že vakcína nás do roka zbaví vírusu, a nestalo sa tak, presadiť čo len mierny lockdown nebude jednoduché. Nečudo, že v spoločnosti rozmaznanej konzumným životom akákoľvek pripomienka ďalšieho obmedzovania vzbudzuje vlnu nevôle. Olej do ohňa prilievajú sociálne siete, ktoré ešte viac ľudí rozdeľujú namiesto toho, aby ich spájali.

Otázka dnes už neznie či lockdown, ale kedy a v akej miere. Z minulého roka vieme, že keď s ním otáľali do poslednej chvíle, následky boli veľmi tragické. Azda nechceme aj tento rok čakať na preplnené nemocnice a márnice. A do šlamastiky ako v druhej vlne vstupujeme kvôli nižšej zaočkovanosti skôr ako v iných krajinách EÚ. Opäť sa bude argumentovať, prečo lockdown, keď inde (až na výnimky) nie je. Skúsenosti z Izraela ukazujú, že čím skôr, tým kratšie. Zatvárať na dlhé mesiace reštaurácie, hotely či rôzne obchody by zruinovalo nielen dotknutých podnikateľov, ale celú ekonomiku a mnohé rodiny.

Určitú nádej nám poskytuje vývoj delty v Indii. Po prudkom náraste nastal po niekoľkých týždňoch strmý prepad. Na krátky čas by sme to mohli zvládnuť. Pokiaľ niekoho irituje slovo lockdown, príklad by sme si mohli vziať z Ruska, kde ho elegantne obišli a vyhlásili dni pracovného pokoja.

V súčasnej situácii sa musíme prestať deliť na očkovaných a neočkovaných, nikam to nepovedie. Práve naopak. Bez návratu k disciplíne, dodržiavaniu hygienických opatrení a bez krátkych miernych lockdownov, ktoré sa budú asi opakovať, vírus neporazíme.

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus #vakcíny #farmaceutické firmy #Covid-19 #lockdown