Ženský front

Vojna proti ženám v Poľsku graduje. V krajine, ktorá má dlhodobo najprísnejšie interrupčné zákony v Európe, sa od minulého roka znásobujú protesty proti obmedzovaniu reprodukčných práv žien, ktoré poľská vláda využíva ako nástroj pre svoju „národnú“ vec.

04.11.2021 20:00
debata (20)

Zatiaľ poslednou kvapkou v konflikte je úmrtie 30-ročnej Izabely, ktorá zomrela v dôsledku sepsy, pretože lekári čakali, kým jej ťažko poškodený plod prestane prejavovať známky života. Operácia sa vydarila, pacient zomrel.

Demonštrantky a demonštranti dnes poukazujú na to, že presne do takéhoto pekla môžu napokon viesť „dobré“ úmysly všetkých, ktorí pohŕdajú právom ženy na vlastný úsudok, ale aj povinnosťou lekára chrániť predovšetkým život matky. Právnik rodiny tvrdí, že ide o jasný dôsledok rozhodnutia poľského ústavného súdu z roku 2020, ktoré zakazuje umelé prerušenie tehotenstva pre vývojové chyby plodu a ktoré vstúpilo do platnosti začiatkom tohto roka. Vzniká oprávnené podozrenie, že lekári mohli zákrok odkladať aj zo strachu z porušenia zákona, teda nie z odborného medicínskeho pohľadu.

Abnormálna vojna proti ženskej duševnej a telesnej integrite sa v Poľsku v posledných rokoch naplno rozhorela uprostred situácie, keď od vstúpenia zákona do platnosti vyhľadalo v zahraničí umelé prerušenie tehotenstva minimálne 34-tisíc Poliek. Podľa agentúry Interrupcia bez hraníc (AWB) už počas platnosti starších poľských zákonov vyhľadalo nelegálny zákrok okolo 80-tisíc až 200-tisíc Poliek ročne. Poľsko, ktoré je krajinou s veľkou diaspórou, je čoraz menej „žiteľnejšie“ najmä pre ženy, ktoré „národné“ ambície konzervatívnej vlády znášajú najťažšie.

Ak Jaroslaw Kaczyński už po minuloročných protestoch obvinil demonštrantov za práva žien zo snáh „zničiť národ“ a svojich podporovateľov vyzval na „obranu národa“, len tým pripomenul starú dogmu všetkých totalitných diktátorov, ktorí považovali ženské telo za bojisko, na ktorom si delia svoj politický lup.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #interrupcie #reprodukčné právo #poľský interrupčný zákon