Cesty bez vodičov

Zlá dopravná situácia v hlavnom meste či víkendové zápchy pod Strečnom a v okolí Ružomberka. Zdá sa vám to neúnosné? Môže to byť ešte horšie. Mnohým dopravným firmám na Slovensku totiž chýbajú tisíce vodičov. Ľudí za volant zháňajú aj mnohé autobusové spoločnosti či mestské dopravné podniky. Áno, na jednej strane to môže znamenať, že sa situácia na hlavných dopravných tepnách ešte zhorší, ale tento akútny stav nedostatku vodičov môže mať pre ľudí omnoho dramatickejšie následky ako niekoľko desiatok minút strávených v dopravných zápchach.

07.11.2021 20:00
debata (3)

Len si spomeňme, ako to vyzeralo prednedávnom v Británii, kde ľudia len márne čakali v radoch na čerpacích staniciach na pohonné hmoty. Dôvodom bol kritický nedostatok vodičov nákladných vozidiel, a tak nikto nejazdil so zásobovacími cisternami.

Odborníci varujú, že k problémom so zásobovaním pritom môže dôjsť aj na Slovensku. Firmy majú problém zohnať vodičov, lebo tí utekajú za hranice za lepšími platmi. Ľudia zo zahraničia na ich miesta nenastupujú a mladý vodič na Slovensku si po škole nájde uplatnenie v inom odvetví skôr, než dovŕši potrebný vek na šoférovanie nákladného auta či autobusu.

V prípade hromadnej dopravy zasa hrozí to, že nebude mať kto odviezť ľudí do práce či do školy. A to už môže mať oveľa horšie dosahy než chýbajúci tovar v regáloch. Žiaci si už nemôžu dovoliť vynechať čo i len jeden deň školy. Celý pandemický školský rok už predsa stratili. A čo napríklad taký lekár, viete si predstaviť, že by sa nedostal do operačnej sály?

Predstavte si len tú zodpovednosť, s ktorou denne prichádzajú šoféri do zamestnania. Či už je to za bezpečnosť ľudí vo vozidle, alebo za tovar v hodnote tisícov eur, ktorý musí byť bezpečne dovezený do cieľa. Musí to byť pre vodičov nesmierna psychická záťaž. Zaslúžia si preto adekvátne pracovné podmienky a finančné ohodnotenie. Len tak si ich udržíme na Slovensku dostatok.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vodiči #dopravné zápchy