Nepriatelia sami sebe

Predstavitelia ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátov a Starostov včera v Prahe podpísali dohodu o vládnej spolupráci. Hoci Miloš Zeman v piatok v rozhovore pre rádio Frekvence 1 iste mnohých prekvapil, keď vyhlásil, že „teraz je najmä dôležité vymenovať Petra Fialu za premiéra“, nová koalícia ešte ani zďaleka nemá vyhrané.

08.11.2021 20:00
debata (8)

Prezident síce prisľúbil, že urobí všetko pre to, „aby táto vláda vznikla čo najrýchlejšie“ a dokonca polichotil ODS, že jej program považuje za „sympatický“. Očakávať, že všetko pôjde hladko a v medziach ústavnosti by však bolo veľmi naivné. Zeman ako starý lišiak nepochybne využije všetky prostriedky, ako ísť na hranu ústavy a vymenovanie vlády ešte nejako skomplikuje. Vzhľadom na to, že post ministra zahraničia by mal pripadnúť Pirátom, ktorých Zeman nemá veľmi v láske, je dosť možné, že bude robiť obštrukcie.

Napokon Zeman mal vždy vlastnú predstavu o politike a aj ju vehementne presadzoval. A neváhal pritom konať mimo rámca bežných ústavných zvyklostí. Pokiaľ bude zdravotne v poriadku, vôbec by neprekvapilo, keby sa napokon pokúsil do premiérskeho kresla dosadiť Babiša.

Problémy novej vláde však nemusí robiť len Miloš Zeman. V skutočnosti najväčším nepriateľom si môžu byť jej predstavitelia navzájom. Tento päťzáprah drží pohromade najmä spoločný nepriateľ – Andrej Babiš. Značne to pripomína situáciu na Slovensku v rokoch 2010 a 2020 – všetci proti Ficovi. V oboch prípadoch pravicový „zlepenec“ nedokázal nájsť spoločnú reč prakticky v ničom. Radičovej vláda sa rozpadla po roku a pol a dnešný Hegerov kabinet je ukážkovým príkladom, ako sa to v politike robiť nemá. Disharmónia zaznieva takmer pri každom reformnom opatrení, ktoré si vláda zaumienila presadiť.

Mať len spoločného nepriateľa nestačí. Pokiaľ päťkoalícia nebude schopná dosiahnuť kompromis, čoskoro môže ísť v šľapajach slovenskej pravice.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ODS #stan #Miloš Zeman #piráti #TOP 09 #KDU-ČSL