Sme v riadnej kaši

Vláda sprísňuje protiepidemické opatrenia. Nič iné jej nezostáva. Už včera bolo neskoro. Či zaberú a ako dlho budú trvať, je vo hviezdach. Je totiž vysoko pravdepodobné, že sa nielen lokálnemu, ale aj celoštátnemu lockdownu nevyhneme. Inak nemocnice skolabujú.

10.11.2021 19:00
debata (194)

To, že vláda absolútne nebola na tretiu vlnu pripravená, netreba zdôrazňovať. Hoci v lete po úpravách prijala Covid automat, ten sa javí ako nedostatočný, vhodný na „dobré časy“. Naši politici zjavne podcenili vývoj. Nie sú v tom sami, vidno to aj v ostatných krajinách EÚ. Všetci sú naraz prekvapení, kde sa vzala nová vlna. Očkovanie malo všetko vyriešiť. S alternatívou, že sa tak nestane, sa nerátalo.

Oproti západným štátom EÚ je však Slovensko na tom dramaticky horšie. Príčinou je nízka miera zaočkovanosti. Ani vyššia miera v mnohých krajinách (Nemecko, Rakúsko, Dánsko, Veľká Británia) nebráni masívnemu šíreniu delta variantu, ale riadne znižuje ťažký priebeh choroby a najmä počet obetí. Očkovaný človek sa ťažšie nakazí a šíri vírus oveľa v menšej intenzite a kratšie. Navyše, dostatočný počet zaočkovaných má zatiaľ iba Španielsko a Portugalsko. Prípady Dánska a Singapuru ukazujú, že po zrušení všetkých opatrení sa vírus po čase vracia.

Mali by sme si tiež konečne naliať čistého vína. Covid je oveľa väčší problém, ako sme si doteraz namýšľali. Vakcinácia pomáha, chráni ľudské životy, ale nie je všeliekom.

Okrem kolapsu nemocníc a počtu obetí môže mať nízka miera zaočkovanosti pre Slovensko oproti iným krajinám EÚ aj ekonomické konzekvencie. Hrozí opätovné zatváranie prevádzok v rôznych sektoroch, najmä reštaurácií a hotelov. Iná možnosť pri masívnom šírení a vysokom počte obetí nebude totiž možná. Nehovoriac o tom, že prudko nákazlivá delta môže zatvoriť nejednu fabriku. Preto zamestnávatelia budú musieť testovať zamestnancov – za svoje. Po prudkom zvyšovaní cien energií je to ďalšia položka navyše. Prvá pomoc pre firmy a živnostníkov stále platí, ale ako hlboko budeme môcť siahať v deravej štátnej kase?

Sprísnené opatrenia v niektorých prevádzkach sú správna cesta, ale nie je isté, či presvedčí dostatočný počet ľudí na očkovanie. Skôr, ako to už u nás býva, bude viesť k hlasnejšiemu šomraniu. Mnohých našincov skôr presvedčia nižšie „práva“ pri cestovaní do zahraničia. Alebo, žiaľ, iba tragické dôsledky tretej vlny. Do Vianoc nám už nepomôže ani urýchlená vakcinácia. Sme v riadnej kaši. Pomôcť by mohol dočasný pokoj zbraní medzi koalíciou a opozíciou. Otázka je, či ich predstavitelia sú k tomuto kroku ochotní pristúpiť, alebo sú im prednejšie preferencie (na úkor osudu krajiny).

Mali by sme si tiež konečne naliať čistého vína. Covid je oveľa väčší problém, ako sme si doteraz mysleli. Vakcinácia pomáha, chráni ľudské životy, ale nie je všeliekom. Pri otvorených hraniciach si vírus vždy nájde cestu aj v plne zaočkovanej krajine. Covid nie je otázka jednej či dvoch sezón, je to beh na dlhú trať. Naše životy bude obmedzovať dlhšiu dobu.

Rovnako ako klimatickú zmenu ho nezvládneme, ak nezmeníme životný štýl, chorobnú závislosť od konzumu čohokoľvek, ekonomický model založený na nekonečnom raste a všade ospevovanej globalizácii. Nesľubujme si stále falošne použitím rýchlych a lacných liekov návrat do starých čias. Čias, ktoré priviedli svet na pokraj priepasti. Pripravme sa na zmeny.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #zahraničie #nemocnice #opatrenia #Covid-19 #vakcinácia