Klíma v pandémii

Na rozdiel od predchádzajúcich klimatických konferencií, ktoré sa zaväzovali znižovať emisie v horizontoch, za ktoré sa z batoľaťa zopár ráz stihne vyvinúť starec, je COP26 v Glasgowe svojím spôsobom v požadovanej rýchlosti zmien prevratná.

10.11.2021 20:00
debata (4)

Britská vláda ako organizátorka konferencie s ľútosťou konštatuje, že predchádzajúce apely na podporu rozvojových krajín zo strany najbohatších, rozumej najväčších znečisťovateľov ovzdušia, do roku 2020 svoj záväzok hanebne nesplnili. Aby sa odkladom na neurčito hlavne teraz, v dejinnom bode nula, zabránilo, v prvom koncepte záverečnej deklarácie nalieha na štáty, aby preskúmali a sprísnili svoje plány na znižovanie skleníkových plynov už do konca nasledujúceho roka.

Klimatické zmeny, ktoré sa len toť do predpandemických čias vnímali ako čosi jednoznačne oddelené od hospodárskej politiky a kvality sociálneho života, víťazoslávne vystupujú na javisko dejín ruka v ruke s pandémiou COVID-19. Verejne vystavujú potupnej porážke ekonomickú doktrínu, ktorá síce minimálne polstoročia, no najmä v posledných troch dekádach hlásala, že voči nej „niet alternatívy“, no pritom stále omieľala akúsi „slobodnú voľbu“ a „slobodnú zodpovednosť“.

Ako sformuloval pred takmer šiestimi rokmi George Monbiot, za finančným krachom, environmentálnou katastrofou a vzostupom psychopatických politikov ako Donald Trump a ich lokálnych klonov – za všetkým je neoliberalizmus, ktorý povzniesol nemilosrdnú súťaživosť a drancovanie do planetárnych rozmerov.

Politici a korporátni magnáti sa dnes zaklínajú zelenými riešeniami, sľubmi a zvolaniami, že situácia je vážna, no ani v prípade pandémie, ani v prípade klimatických zmien nikdy nezabudnú dodať, že sú to všetko opatrenia pre to, aby sme sa vrátili do sveta „ako predtým“. No sme si naozaj istí, že by sme mali trvať na kozmetických ekologických úpravách, aby sme udržali ekonomický systém, ktorý vidí človeka len ako konzumenta, slobodu ako bezbrehú možnosť nakupovať a predávať a medziľudské vzťahy vníma ako nekonečný súboj kto z koho?

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatické zmeny #Donald Trump #neoliberálna ekonomická transformácia #COP26