Mr. Bombastic reformuje

Pol roka sme čakali na "bombu" v podobe daňovo-odvodovej reformy a dopadlo to presne tak ako všetko, čo robí Igor Matovič. Jeho "reforma" je veľkolepá, a to je tak asi všetko... Hoci máme deficitný rozpočet – a od pravicového politika by sme preto očakávali, že predostrie plán, ako ho skresať - nič také sa nestalo. Matovič ide verne v šľapajach svojich predchodcov a namiesto reformy verejnosti predstavil sociálny balíček.

15.11.2021 19:00
debata (9)

Minister práce, navyše z inej strany, by za normálnych okolností bol pobúrený, že mu iný minister fušuje do remesla. V prípade kollárovcov, ktorí sú pre šéfa OĽaNO ideálnym sparingpartnerom v pretekoch o najväčšieho populistu, je to však inak. Sme rodina víta všetky kroky, ktoré „vedú k podpore rodiny, ktorá bola roky zanedbávaná“.

Pol roka sme čakali na „bombu“ v podobe daňovo-odvodovej reformy a dopadlo to presne tak ako všetko, čo robí Igor Matovič. Jeho „reforma“ je veľkolepá, a to je tak asi všetko…

Nuž pravdou je, že Slovensko už roky stagnuje. My nielenže nedokážeme udržať tempo so susedným Českom, ktoré sa nám postupne vzďaľuje, no na chrbát nám dýchajú, ba dokonca nás predbiehajú aj pobaltské štáty! Máme síce nízke dane, no čo z toho, keď máme aj nízke mzdy a rodinné prídavky sú na Slovensku jedny z najnižších v regióne. Čiže priam ideálna príležitosť urobiť reformu.

Lenže robiť reformy nie je populárne, pretože sa vždy niekoho dotknú. A niečo také ako bezbolestná reforma je zjavné protirečenie. Preto Igor Matovič namiesto reformy prichádza s bombastickým balíčkom opatrení, za ktoré by sa nemusel hanbiť ani Robert Fico. Hoci minister financií sa od šéfa Smeru všemožne dištancuje, obaja v podstate robia to isté: rozdávajú ľudom niečo, na čo zjavne nemáme peniaze.

Popri Matovičovi, ktorý sa tvári, že nebude mať problém nájsť v rozpočte 1,2 miliardy eur (!), však aj Fico bledne závisťou. Keď tesne pred voľbami v roku 2020 zachraňoval klesajúce preferencie Smeru prijatím 13. dôchodku, tak išlo „len“ o 400 miliónov.

Na otázku, či bude mať štát dosť peňazí na dôchodky, vtedy Fico sebavedome odpovedal: „S prstom v nose.“ Igor Matovič je síce trochu konkrétnejší a načrtol aj oblasti, odkiaľ by mohli prísť potrebné zdroje, no robiť reformu tak, že na jednej strane zoberie obciam a mestám 200 miliónov eur, aby sa mohol pochváliť, že dal deťom na krúžky, je veľmi nešťastné.

Zjavne sa však zvolebnieva, v koalícii už začína hrať každý za seba a všetky zábrany tak idú bokom. Preto aj Matovič, ktorý chce byť vždy originálny, potrebuje zaujať publikum. No tak ako v prípade zázračnej zbrane – testovania či Sputnika, aj teraz hrozí, že sa to všetko skončí ako jedna veľká blamáž.

Navyše tento daňovo-odvodový mišmaš sa síce páči Kollárovi, lenže čísla nepustia. OĽaNO má 51 poslancov, Sme rodina 17 a Za ľudí štyroch. Keďže s najväčšou pravdepodobnosťou nenájde pochopenie u poslancov SaS, ktorých je 19, tak podobne ako návrhy Anny Záborskej parlamentom neprejde. Silné ego Igora Matoviča tak dostane ďalšiu ranu. Ktovie, či to Mr. Bombastic rozchodí…

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma