Lockdownová slučka. Povinné očkovanie je vo hviezdach

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa konečne odhodlal. Vláde navrhne trojtýždňový tvrdý celoplošný lockdown bez výnimiek, aj pre zaočkovaných. Nič iné mu nezostáva. Už teraz čelí kritike, aj z vlastných koaličných radov.

22.11.2021 19:00
debata (40)

Zavedenie tvrdého lockdownu tesne pred Vianocami je však veľmi ošemetná vec. Samozrejme, Lengvarský navrhuje tri týždne, aby sa týždeň pred sviatkami znovu mohli otvoriť všetky obchody. Tomu ale verí málokto. Šírenie koronavírusu je také dramatické, že sotva ho akýkoľvek lockdown za tri týždne zastaví. Aj keď sa zatvoria školy. Tomu, že súčasné opatrenia, ktoré obmedzujú mobilitu nezaočkovaných, zaberú, už z kompetentných neverí skoro nikto.

Nachádzame sa v takmer identickej situácii ako pred rokom. Vtedy malo zabrať celoplošné antigénové testovanie tvrdo vymáhané „spasiteľom“ Igorom Matovičom. Bola to slepá ulička, iba čo sa celá vlna posunula o dva týždne. Nakoniec sme tvrdý lockdown prijali o minútu dvanásť, trval niekoľko mesiacov, tragické dôsledky netreba pripomínať.

Okrem lockdownu je dôležité si už konečne uvedomiť, že covid nie je „chrípočka“, ale poriadny (neviditeľný) nepriateľ, ktorého konečná porážka ešte určitý čas potrvá.

Ani teraz asi nebude trvať iba do Vianoc. Jedine, ak by čísla dočasne poklesli a na týždeň sa otvorili obchody na vianočné nákupy. S veľkou pravdepodobnosťou pri „neobmedzenom“ potenciáli delty sa obmedzenia prehupnú do nasledujúceho roka, možno až do začiatku jari. Okrem očkovania nemáme iné páky ako zamedziť úplnému kolapsu nemocníc a tisícom zbytočných úmrtí, nehovoriac o dlhodobo postihnutých covidom.

Očkovanie stále viazne, i keď v posledných dňoch sa trochu zrýchlilo. Aj keby sme začali v zaočkovanosti prudko dobiehať zameškané, do Vianoc nám to už nepomôže, až v novom roku. To nie je maličkosť. Je rozdiel, či by sa prípadný lockdown skončil v januári, alebo v apríli. Sme stále vo sfére hypotéz, nič nie je isté, preto sa na pretras dostáva povinné očkovanie.

Hoci ministerka spravodlivosti Mária Kolíková tvrdí, že povinnému očkovaniu nebránia žiadne ústavnoprávne prekážky, také jednoduché to nie je. Ak by sme ho zaviedli, štát by musel odškodniť každého, komu vakcína poškodí zdravie. Chýba nám zákon. Premiér Heger preto hovorí o očkovaní ľudí 60+ či 50+ a chce kvôli tomu predložiť ústavný zákon. Do úvahy pripadajú aj profesie nevyhnutné pre chod štátu, ako sú zdravotníci, vojaci, hasiči či policajti.

Či má ústavný zákon šancu v parlamente prejsť, je vo hviezdach. Ak aj áno, líder Smeru Robert Fico už ohlásil napadnutie na Ústavnom súde. Ten nerozhodne obratom, je to beh na dlhé trate. U Fica ide ale o vysokú mieru pokrytectva, zvlášť odsúdeniahodnú v tejto vážnej dobe. Nápad na povinné očkovanie označil za „fašistický“. Pritom on sám chcel za svojej druhej vlády povinné očkovanie pre vybrané skupiny ľudí zaviesť. Aj vtedy išlo o „fašizmus“?

Ak sa nepristúpi na cielené povinné očkovanie vo väčšine krajín EÚ, u nás nemá šancu. To neznamená, že by sme sa na to nemali pripraviť. Okrem lockdownu je dôležité si už konečne uvedomiť, že covid nie je „chrípočka“, ale poriadny (neviditeľný) nepriateľ, ktorého konečná porážka ešte určitý čas potrvá. Ak sa mentálne správne nenastavíme, budeme stále prehrávať.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #minister zdravotníctva #Eduard Heger #povinné očkovanie #vakcinácia #lockdown