Zákon o štátnej službe je krok späť

Parlament prelomil veto prezidentky, zákon o štátnej službe tak čoskoro vstúpi do platnosti. Je zvláštne, že poslanci takto hlasovali napriek výhradám hlavy štátu, odbornej verejnosti a napriek tomu, že v minulosti presne toto kritizovali u predchádzajúcej vlády. Nuž ako sa hovorí - zabudol vôl, že teľaťom bol...

24.11.2021 20:00
debata (9)

Z hľadiska toho, že vláda po voľbách deklarovala, že chce odpolitizovať štátnu správu, sa toto rozhodnutie javí jednoznačne ako krok späť. Vraciame sa kamsi pred r. 2009, keď pravidlá po zmene vlády umožňovali aj výmenu na mnohých úradníckych pozíciách.

Rozprávať v súvislosti s Ficovou garnitúrou o „našich ľuďoch“, a potom zdvihnúť ruku za zákon, podľa ktorého bude môcť po novom generálny tajomník odvolať z funkcie vedúceho zamestnanca aj bez uvedenia dôvodu, zaváňa oportunizmom.

Náznaky toho, ako úprimne to táto vláda myslí s transparentnos­ťou, sme mohli vidieť už minulý rok pri obsadzovaní miest šéfov okresných úradov.

Mementom bolo aj vymenovanie Jána Marosza do vedenia Slovenského pozemkového fondu. Ako výsmech všetkým slušným úradníkom pôsobí, že tento človek sa ani len nezúčastnil na výberovom konaní, no mal tú správnu stranícku knižku!

George Orwell vo svojej slávnej novele Zvieracia farma vykreslil, ako si poniektoré zvieratá postupne začnú privlastňovať niektoré privilégiá, až sa z nich vytvorí kasta „nedotknuteľných". Aj my sme sa už prepracovali do fázy, že to, čo je povolené (Matovičovým) bohom, nie je dovolené (opozičným) volom?

Nestačí len deklarovať dobrý úmysel, dôležité sú činy!

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #prezidentka #Zuzana Čaputová #zákon o štátnej službe