Polovičatý lockdown. Zbabelé rozhodnutie

Návrh Konzília odborníkov tesne pred zasadnutím vlády hovoril jasne: tvrdý trojtýždňový lockdown. Iné východisko pri kolabujúcich nemocniciach nemôže ani byť. Iba Univerzitná nemocnica Bratislava už odložila 4 560 plánovaných operácií (okrem onkologických pacientov a akútnych prípadov). Nachádzame sa na pokraji humanitárnej krízy.

24.11.2021 19:00
debata (86)

V počte nakazených na stotisíc obyvateľov sme jasne najhorší na svete a vláda hodiny diskutuje, aký lockdown prijať. Odborníci jej pritom dali jasné odporúčanie. V Rakúsku, kde je situácia o málo lepšia, vláda neváhala a zaviedla tvrdý lockdown na tri týždne už od pondelka.

Prijatý lockdown (s 90-dňovým núdzovým stavom) je nemastný, neslaný, taký „light“. Na dva týždne, potom uvidíme. Jediný plus je, že sa začína okamžite, od polnoci. Sulíkovci si vymohli koaličné právo veta. Liberáli sa zase zahrávajú s krajinou, so životmi ľudí. Samozrejme, ak sa po dvoch týždňoch situácia aspoň trochu zlepší, predĺženie obmedzení nepodporia. Národu opäť ukázali, akí to sú – pravdupovediac nielen oni – nezodpovední dobrodruhovia a v konečnom dôsledku zbabelci.

Nuž u nás akoby epidemiológovia, infektológovia, lekári nemali rešpekt ani u ministra školstva. Tomu sa azda ani nechce veriť. Smutný obraz našej politiky.

Školy zostanú otvorené, aj keď Konzílium odborníkov ich okrem prvého stupňa navrhovalo zatvoriť. Ich úsudok spochybnil minister školstva Branislav Gröhling (SaS), hrozil demisiou, keď sa školy zatvoria. Hoci jeho argumenty majú svoje ratio, situácia je alarmujúca. Nuž u nás akoby epidemiológovia, infektológovia, lekári nemali rešpekt ani u ministra školstva. Tomu sa azda ani nechce veriť. Smutný obraz našej politiky.

Opatrenia nepodporila predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podľa nej v nich chýba motivácia dať sa zaočkovať. Vôbec nechápe, že o to teraz nejde. Motivovať mohla vláda mesiace. Robila to zle, ona mlčala. Navyše práve teraz prichádza na prvú dávku čoraz viac ľudí. Žiaľ, strach je najlepšou motiváciou. Očkovanie práve teraz nepomôže, zaberie iba radikálne obmedzenie pohybu a stretávania sa, teda cirkulácie vírusu, pani ministerka, to by ste mali dobre vedieť.

Čelíme kolapsu krajiny a koaliční politici sa prú ako malé deti, nie sú ochotní ani podporiť odborníkov. Sťažujú sa, že ľudia nedôverujú odborníkom, pritom oni sú rovnakí. Tvária sa, akoby epidemiológii, infektológii rozumeli lepšie. Nevidia, aké posolstvo posielajú do spoločnosti. Nemôžu sa potom čudovať, že sa u nás bežne spochybňujú aj evidentné fakty a pravdy a na ničom sa nedá dohodnúť.

Šéf najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO vyzýva k očkovaniu i disciplíne, všetkých ľudí nad 60 rokov – i svojich nevoličov a odporcov. Druhým dychom zaútočí na lídrov opozície Fica, Pellegriniho a Kotlebu. Dosiahne tak iba pravý opak. O čo mu vlastne ide? Akoby v tej koalícii nemal nikto rozum.

V Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku, ktoré sa nachádzali v podobnej situácii (a s nízkou zaočkovanosťou) ako Slovensko v októbri, rázne opatrenia zabrali. Nebáli sa však zatvoriť ani školy. Dokážeme sa im vyrovnať a opustiť neblahú pozíciu vo svete?

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #školy #očkovanie #núdzový stav #minister školstva #Veronika Remišová #lockdown #konzílium odborníkov #SASKA