Motivátor Matovič

Lepšie neskoro ako nikdy: tak by sa dal stručne okomentovať návrh ministra financií Igora Matoviča, ktorý chce odmeniť ľudí nad 60 rokov poukazom vo výške 500 eur v prípade, ak sa dajú zaočkovať proti covidu.

26.11.2021 20:00
debata (32)

Môžeme sa pýtať, čo robila vláda celé leto a prečo namiesto nezmyselnej očkovacej lotérie nevyplácala peniaze „na ruku“ alebo prostredníctvom poukazov zaočkovaným 60+ už od septembra. To je úplne legitímna otázka.

No o tom, že peniaze sú ten najúčinnejší prostriedok, ako motivovať ľudí dať sa zaočkovať, niet najmenších pochýb. Vyskúšali to aj v iných krajinách (napríklad v Srbsku krátkodobo vyplácali 25 eur) a funguje to. Zároveň treba pomôcť prevádzkam prežiť ďalší lockdown, tak prečo tieto dve veci nespojiť?

Pozitívum poukazov spočíva v tom, že sa nimi „zabijú hneď dve muchy jednou ranou“. Na jednej strane peniaze predstavujú stimul pre seniorov, ktorých zaočkovanosť je na Slovensku stále žalostne nízka, a pritom predstavujú najrizikovejšiu skupinu obyvateľstva.

Na druhej strane gastrosektor, kultúra a služby, ktoré by tak či tak od štátu požadovali kompenzácie, dostanú nepriamo peniaze, ktoré budú viazané len na tento účel. Poukážky tak splnia oba účely.

Samozrejme, bolo by jednoduchšie poslať seniorom hotovosť priamo na účet, lenže v tom prípade by sa nepomohlo podnikateľom.

Hoci sa na Matoviča okamžite spustila vlna kritiky, treba povedať, že spomedzi všetkých „atómoviek“, je toto najvydarenejší nápad, s ktorým doteraz prišiel.

Tak ako pri iných veciach aj tu platí, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. Zákon by mal byť expresne schválený v parlamente. Lenže, ako priznal šéf OĽaNO, koalícia má k dispozícii len 73 hlasov. SaS odmieta vyplácať takú vysokú sumu, súhlasila len so 150-eurovou odmenou.

Opozícia tak bude môcť ukázať, aká je „štátotvorná“ – či bude len bezhlavo všetky opatrenia kritizovať, alebo konečne podporí niečo, čo má veľkú šancu na úspech.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Igor Matovič #očkovanie proti covidu