Fico s Pellegrinim za jedným stolom? Nemožné.

Pri pohľade na aktuálny prieskum agentúry Focus sú zrejmé dve tendencie: preferencie strán sa relatívne stabilizovali, pričom sa len mierne posilnil extrém.

29.11.2021 20:00
debata (176)

Hlas je stále prvý a Smer obhájil druhú priečku. Ten, kto počítal s tým, že odpočúvanie politikov Smeru na poľovníckej chate zatrasie preferenciami strany, veľmi sa prerátal. Táto vyfabrikovaná kauza spôsobila skôr pravý opak – voličov Smeru upevnila v presvedčení, že na „ich“ stranu budú neustále útočiť, čo nepochybne posilnilo tzv. tvrdé voličské jadro.

Navyše, Robert Fico prekypuje aktivitou, na tlačových konferenciách usilovne prihadzuje každý týždeň pod kotol a udržiava svojich voličov vo vare. Zdá sa však, že postupne prichádza k bodu, kde nech robí – čo robí, vyšší výtlak už nedosiahne.

Určité rezervy má ešte Hlas, ktorý sa v porovnaní so začiatkom roka oslabil o viac ako 5 percent. Časť ich elektorátu nepochybne oslovila radikálna rétorika Smeru, no ak by boli predstavitelia Hlasu agilnejší, pri takej katastrofálnej politike, ako predvádza táto vláda by nepochybne dokázali osloviť niektorých sklamaných voličov.

Keďže Hlas so Smerom majú spolu viac percent (19,2 % + 15 %) ako získal ešte jednotný Smer vo voľbách v r. 2020 (18,29 %), niekto by mohol povedať, že rozdelenie Smeru bola len „marketingová“ stratégia, na lepšie oslovenie voličov. Faktom je, že pri spoločnom výtlaku 35 percent sa logicky natíska úvaha o ich budúcej vládnej spolupráci.

Podobne sa to javí aj ich voličom. Podľa prieskumu AKO účasť strany Hlas vo vládnej koalícii so stranou Smer očakáva po najbližších parlamentných voľbách viac ako polovica respondentov.

Ak si však Robert Fico a Peter Pellegrini nedokážu sadnúť za jeden stôl a spoločne diskutovať, len ťažko možno očakávať, že budú sedieť za jedným stolom vo vláde. Vzájomná animozita oboch lídrov zatiaľ prevažuje nad racionálnym kalkulom.

To je predzvesť toho, že koalično-opozičné delenie po voľbách bude prechádzať po úplne nových hraniciach.

© Autorské práva vyhradené

176 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Hlas #Peter Pellegrini