Omikron sa šíri ako blesk. Povedie k povinnému očkovaniu?

Pred necelým týždňom ohromili svet správy o neobyčajných mutáciách nového juhoafrického variantu. Počas dvoch dní sa z neho stal celosvetovo obávaný omikron, ktorý sa teraz šíri ako blesk. Na konci týždňa hlási výskyt jedna európska krajina za druhou...

29.11.2021 19:00
debata (133)

K nám omikron zatiaľ nedorazil, do Česka a Rakúska už áno. Je otázka času, kedy bude hlásený prvý prípad zo Slovenska. My sa však nachádzame v inej situácii ako ostatné krajiny sveta. V počte novoinfikovaných na stotisíc obyvateľov stále suverénne vedieme svetovú tabuľku. Za nami ďaleko nikto, iba naši bratia susedia nám dýchajú na chrbát. Nemocnice sú preplnené, lekári a zdravotnícky personál melú z posledného, a za rohom číha nová hrozba.

Prvé varovné signály vedcov naznačovali, že nový variant pre výnimočné mutácie spike proteínu by mohol odolávať očkovaniu. Oproti britskému variantu a delte, ktoré „obsadili“ nepripravené Slovensko počas pár týždňov, je omikron ako športové auto oproti trabantu. Podľa predbežných údajov môže byť až o 500 percent nákazlivejší ako doteraz „najrýchlejši­a“ delta.

Ak očkovanie nedostaneme aspoň na požadovanú úroveň, nevyhneme sa vážnej úvahe, či by pre určité skupiny nemalo byť povinné.

Našťastie posledné správy z Juhoafrickej republiky hovoria, že omikron nespôsobuje hrozivý priebeh covidu. Zatiaľ nebol hlásená žiadna obeť. Dokonca nespôsobuje ani klasické príznaky iných variantov vírusu – stratu čuchu a chuti. Nakazení sú zväčša mladí ľudia bez vážnejších prejavov. To sa však časom môže zmeniť. Omikron totiž zatiaľ za svoj krátky „život“ infikoval iba malý počet ľudí. Ostatné vekové skupiny sa mu časom nevyhnú. Pravdepodobne ani malé deti. Bol zaznamenaný jeden prípad šesťročného dieťaťa, ktoré malo nezvyčajne vysokú tepovú frekvenciu.

Máme nejaké nástroje, aby sme sa vyhli omikronu, alebo jeho šíreniu v najbližšom čase nejde zabrániť? Zatiaľ väčšina krajín EÚ obmedzuje či úplne zastavuje lety z afrického kontinentu. Infikovaní z týchto krajín sú izolovaní a podrobne sledovaní. My zavádzame povinnú karanténu pre cestujúcich z rizikových krajín. Omikron môžeme spomaliť, ale nie zastaviť. Ešte pritom nevieme, ako dopadne súboj, keď sa stretne omikron s deltou.

Svetová zdravotnícka organizácia vidí riešenie v urýchlení vakcinácie. A tu Slovensko stále zaostáva. Hoci v posledných týždňoch počet zaočkovaných prvou dávkou rástol, opäť sa spomalil. Máme veľa nezaočkovaných medzi rizikovými skupinami aj v niektorých pre kritickú infraštruktúru nevyhnutných profesiách. Pre seniorov prichádzajú štedré motivačné poukážky. Uvidíme, či zaberú. Cez víkend na očkovanie vyzvali aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska, v pondelok sa pridali aj bývalí premiéri Mikuláš Dzurinda a Iveta Radičová.

Ak očkovanie nedostaneme aspoň na požadovanú úroveň, nevyhneme sa vážnej úvahe, či by pre určité skupiny nemalo byť povinné. Všetci sa tejto otázky boja, spoločnosť je rozdelená. Český prezident Miloš Zeman ukázal odvahu a podporil ho. S dodatkom, že si to môže dovoliť, lebo už nebude kandidovať na žiadnu funkciu. Trafil klinec po hlavičke. Jeho slová by si mali vziať k srdcu naši koaliční a opoziční politici.

© Autorské práva vyhradené

133 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Svetová zdravotnícka organizácia #povinné očkovanie #Covid-19 #omikron